Svijet Vijesti

OHAJO: POLICIJA UBILA AFROAMERIKANCA SA 60 METAKA

Policija u Ohaju objavila je video snimak incidenta od 27. juna ove godine u Ejkronu, na kojem se vidi da je u nenaoružanog Afroamerikanca ispaljeno 60 metaka, nakon što je htio da pobjegne policiji koja je pokušala da ga zaustavi.

Prema navodima policije, iz kola koja je vozio 25-godišnji Džejlend Voker, čuo se pucanj. Policija je pokušala da ga zaustavi zbog saobraćajnog prekršaja, pa je on izašao iz kola i počeo da bježi.

Video snimak pokazao je trenutak kada je Voker iskočio iz auta i počeo da bježi od policije. Policajci su, međutim, vjerovali da je naoružan i da okreće oružje ka njima. Kasnije se ispostavilo da nije imao oružje kod sebe, već je pištolj ostavio u autu.

Na snimku se dalje vidi kako policajci ispaljuju metke u njegovom pravcu. Nije jasno sa snimka koliko je metaka ispaljeno, ali je patolog u tijelu našao 60 ulaznih i izlaznih rana.

Šef policije Ejkrona Stiven Milet kazao je da su policajci pokušali Vokeru da pruže prvu pomoć na licu mjesta, ali da je već bio mrtav.

Osmorica policajaca koji su učestvovali u pucnjavi su na plaćenom odsustvu, kaže Milet. Prema njegovim riječima, policajci su mislili da se Voker “namješta u poziciju da puca” kada je izašao iz automobila, te da su ga zbog toga videli kao potencijalnu prijetnju.

Milet je rekao da je Voker prvi pucao iz automobila i da u blizini pronađena čaura od metka koja odgovara pištolju iz automobila.

Advokat porodice Voker, Bobi Di Čelo, kazao je da optužbe policije da je Voker prvi pucao iz automobila ne opravdavaju njegovu smrt.

“Prikazuju ga kao maskirano čudovište sa pištoljem. A ja vas pitam – šta je normalno da uradite kada čovjek počne da bježi? Da ga ubijete? Ne, to nije normalno”.

U Ejkronu su u nedjelju održane mirne demonstracije stotina ljudi koji su uzvikivali “Životi crnaca su važni” i “Pravda za Džejlenda”.

Ovaj incidenti je posljednji u nizu ubistava Afroamerikanaca od strane policije. Kritičari kažu da je takvo postupanje rasističko i nepravedno, i da je kulminiralo ubistvom Džordža Flojda 2020.

Related Posts