Svijet Vijesti

BIVŠI JAPANSKI PREMIJER PREMINUO OD POSLEDICA ATENTATA

Japanska televizija NHK javlja da je bivši premijer Shinzo Abe koji je jutros upucan preminuo. Na njega je pucano dok je držao predizborni govor. Abe je nakon pucnjave primljen u bolnicu u teškom stanju, ali uprkos naporima ljekara preminuo. Upucao ga je 41-godišnji Tetsuya Yamagami, bivši pripadnik Japanskih obrambenih snaga, koji je policiji rekao da je bio nezadovoljan njime i da ga je zato htio ubiti.

Vijest o smrti bivšeg japanskog premijera potvrdili su i doktori iz bolnice u Nari u koju su ga odveli nakon napada. Proglasili su ga mrtvim u 17.30 po lokalnom vremenu.

Iz bolnice u kojoj su pokušali da spasu život Abea poručili su kako je metak koji je ubio bivšeg premijera bio “dovoljno duboko da dođe do njegovog srca”. Kako javljaju, nisu mogli zaustaviti krvarenje.

Podsjećamo, bivši japanski premijer Šinzo Abe prebačen je u bolnicu nakon što je na njega pucano dok je držao govor, prenosi Rojters pozivajući se na TV HNK.

Hitne službe tvrde kako je bivši japanski premijer zadobio rane vrata i ključne kosti nakon što je upucan. Iako su ga brzo prevezli u bolnicu gdje je dobio i transfuziju krvi, Abe je preminuo.

Vlasti su uhapsile osumnjičenog za napad, starog 41 godinu. U pitanju je bivši pripadnik japanske ratne mornarice, javlja Fudži TV.

On je rekao da je bio nezadovoljan Abeom i da ga je želio ubiti.

Japanski premijer Fumio Kišida izjavio je ranije danas da je Šinzo Abe u teškom stanju.

“Ne znam koji su motivi i pozadina napada, ali to je akt brutalnosti koji se desio tokom izbora – samog temelja naše demokratije – i apsolutno je neoprostiv”, poručio je Kišida.

Želi, kaže, da vjeruje da je postojao odgovarajući nivo bezbjednosti, ali ističe da će utvrđivanje toga biti dio istrage.

Abe, koji ima 67 godina, bio je premijer od 2006. do 2007. godine, i ponovo od 2012. do 2020. godine.

Podnio je ostavku zbog zdravstvenih problema.

 

 

Related Posts