Region Vijesti

PORTPAROL EU O RAŠA TUDEJ: SRBIJA DA SE UZDRŽI OD JAČANJA VEZA SA RUSIJOM

Portparol EU Peter Stano je, upitan da prokomentariše najavu da će Raša tudej (Russia Today – RT) da otvori svoje predstavništvo u Srbiji, podsjetio da je EU uvela ograničenja za taj medij u okviru sankcija Rusiji, kao i da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i njenim odlukama.

Podsjećamo, srpski mediji su objavili u četvrtak saznanja da će Raša tudej da otvori svoje predstavništvo u Srbiji.

„Ne želeći da komentarišemo najave o namjerama, dozvolite da podsjetim da je EU uvela ograničenja na emitovanje, distribuciju i reklamiranje RT u okviru sankcija koje su odgovor na nelegalnu rusku agresiju protiv Ukrajine. Raša tudej je dio instrumenatorijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i ubijanja Ukrajinaca“, naveo je Stano u odgovoru za N1.

Kako je dodao, od Srbije, kao zemlje kandidata, se očekuje da se prostepeno usklađuje sa spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i sa njenim odgovorajućim odlukama.

„U kontekstu ilegalne ruske agresije protiv Ukrajine, očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom kao zemljom, koja pod svojim trenutnim rukovodstvom masovno krši Povelju UN-a, međunarodno pravo i čini zločine protiv ukrajinskog naroda“, naveo je Stano.

Savjet EU je još u martu odlučio da obustavi distribuciju ruskih državanih medija „Raša tudej“ i „Sputnjik“ na teritoriji cijele EU.

Related Posts