Region Vijesti

BUGARSKA I SJEVERNA MAKEDONIJA POTPISUJU PROTOKOL PRED OTVARANJE PREGOVORA SA EU

Sjeverna Makedonija i Bugarska potpisaće bilaterani protokol, nakon što su makedonske vlasti odobrile francuski predlog koji omogućava skidanje bugarskog veta i otvaranje pretpristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Prije potpisivanja protokola u Sofiji biće održan sastanak Međuvladine komisije na kojem će biti i makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani. Protokol će, prema najavama, biti javno objavljen nakon potpisivanja.

Nakon 17 godina Sjeverna Makedonija će tako započeti pretpristupne pregovore s EU, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Međuvladina konferencija, prema najavama, biće održana u utorak u Briselu, a premijer Dimitar Kovačevski najavio je da će uvodnu riječ pročitati na makedonskom jeziku, prenosi makedonska državna agencija.Kovačevski je, nakon što je makedonski parlament prihvatio francuski predlog, ocijenio da je time završen još jedan istorijski korak za Sjevernu Makedoniju.

“Čast mi je objaviti datum prve Međuvladine konferencije koja bi trebalo da bude održana u utorak, u Briselu”, naveo je Kovačevski.

On je rekao da je makedonski jezik garantovan i da nema pregovora o identitetskim pitanjima.

“Danas imamo pregovarački okvir u kojem se čuvaju makedonski jezik i identitet, istorijska pitanja su izvan njega, a već smo na korak od održavanja prve međuvladine konferencije koja će označiti početak pregovora između Sjeverne Makedonije i EU”, naglasio je Kovačevski .

Zastupnici opozicione VMRO-DPMNE-a i Ljevice nijesu prisustvovali glasanju u parlamentu.Za njih su dešavanja u Saboru državna sramota.Čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickovski zatražio je izbore i najavio da neće dopustiti upis Bugara u Ustav.

Kako se navodi, u tu su svrhu ukupno 44 zastupnika VMRO-DPMNE-a i njihove koalicije ovjerila kod notara izjavu da mirne savjesti neće prihvatiti promjenu Ustava.

Građani su protestovali protiv francuskog predloga ispred zgrade parlamenta.

Related Posts