Svijet Vijesti

IRANSKI ZVANIČNIK: TEHERAN JE SPOSOBAN DA NAPRAVI NUKLEARNU BOMBU

Teheran je tehnički u mogućnosti napraviti nuklearnu bombu, ali tek mora odlučiti hoće li je napraviti, izjavio je za Al Jazeeru Kamal Kharazi, viši savjetnik iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Khameneija.

“Za nekoliko dana bićemo u mogućnosti obogatiti uranijum do 60 posto i jednostavno možemo proizvesti 90 posto obogaćenog uranijuma. Islamska Republika ima tehničke mogućnosti da proizvede nuklearnu bombu, ali nije odlučila napraviti bombu”, rekao je on.

Godine 2018. bivši američki predsjednik Donald Tramp povukao se iz nuklearnog sporazuma s Teheranom i svjetskim silama iz 2015. godine, prema kojemu je Iran obuzdao svoj rad na obogaćivanju uranijuma, što je potencijalni put do nuklearnog oružja, u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija.

Trampov pritisak na Islamsku Republiku

Godinu nakon Trampove politike “maksimalnog pritiska” na Iran, Teheran je počeo kršiti ograničenja koja su dogovorena nuklearnim paktom.

Iran je dugo negirao da želi proizvesti nuklearno oružje, rekavši da obogaćuje uranijum samo za civilne energetske potrebe te da će prestati kršiti međunarodni sporazum ako SAD ukine sankcije i vrati se u sporazum.

Indirektni pregovori između Irana i administracije predsjednika Džoa Bajdena, kojima je cilj da se i Vašington i Teheran vrate poštovanju nuklearnog sporazuma, u zastoju su od marta.

Kharazi je kazao da Teheran nikad neće pregovarati o svom raketnom programu i regionalnoj politici, kao što zahtijevaju Zapad i njegovi saveznici na Bliskom istoku.

Related Posts