Crna Gora Vijesti

AKCIJA “FLORIDA”: PROCESUIRANO ZBOG KRIJUMČARENJA 6.1 TONE KOKAINA

U sklopu aktivnosti u borbi protiv teškog i organzovanog kriminala, Uprava policije Crne Gore, je kao nosilac aktivnosti, a uz aktivnu podršku i koordinaciju EUROPOL-a i u saradnji sa organima za sprovođenje zakona Srbije, Italije, Hrvatske, Slovenije, Španije, Portugala i Holandije, procesuirala 28 lica – pripadnika međunarodne kriminalne organizacije koji se dovode u vezu sa krijumčarenjem 6,1 tone kokaina na transnacionalnom nivou, saopšteno je iz Uprave policije.

“Krivičnom prijavom obuhvaćeni su L.C. (47) i S.A. (45), državljani Italije, zatim D.V. (39), F.R. (35), D.G. (62), N.P. (55), N.G. (48), S.M. (42), R.V. (39), I.A. (31), J.V. (26), M.R. (34), B.V. (50), M.L. (58), J.E. (27), Ž.D. (48), M.Đ. (60), V.R. (52), T.B. (39), N.M. (31), V.L. (48), N.M. (43), A.M. (32), D.Ž. (69), D.M. (48) i Z.G. (43), državljani Crne Gore, kao i S.M. (45) i A.D. (46), državljani Republike Srbije.”, istakli su u saopštenju.

Navedena lica su, kako dodaju, osumnjičena za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

“Prilikom finalizacije aktivnosti, policijsko-tužilačke mjere i radnje sprovedene su na teritoriji sedam zemalja, a izvršeni su pretresi na ukupno 52 lokacije”, dodaju u saopštenju.

U Crnoj Gori je, kako su istakli, u sprovođenju navedenih aktivnosti učestovalo 200 službenika Uprave policije. Izvršeni su, naglašavaju, pretresi na ukupno 33 lokacije u našoj državi i tom prilikom pronađeno je i oduzeto više desetina hiljada eura, skupocjeni satovi, bankovne kartice, dokumenta, municija i oružje, vozilo i gliser.

“Slobode je lišeno osam osoba – R.V. (39) iz Nikšića, D.G. (62) iz Kotora, S.M. (42) iz Podgorice, N.P. (55) iz Kotora, B.V. (50) iz Kotora, N.G. (48) iz Danilovgrada, J.E. (27) iz Kotora i M.R. (34) iz Podgorice, dok su I.A. (31), F.R. (35), M.L. (58), J.V. (26) trenutno nedostupni nadležnim organima. D.V. (39) je prethodno lišen slobode u Republici Srbiji po međunarodnoj potjernici zbog drugih krivičnih djela. Ž.D., M.Đ., V.R., T.B., N.M. (31), V.L., N.M. (43), A.M., D.Ž., D.M. i Z.G. lišeni su slobode na Arubi 2020. godine i oni su osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora”, kazali su iz UP.

Naime, Uprava policije je, podsjećaju, tokom 2019. godine otpočela policijsko-tužilačke mjere i radnje na prikupljanju dokaza za grupu lica sastavljenu od državljana Crne Gore, Italije, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Velike Britanije, a za koje se sumnjalo da se bave transnacionalnim krijumčarenjem opojne droge kokain rutom Južna Amerika – Evropa, korišćenjem različitih vrsta plovila.

Prikupljena saznanja, stepen organizovanosti i modus operandi ukazivali su, navode, na to da je grupa bila aktivna i u prethodnom periodu.

“Priprema i organizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila se u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Italiji, Španiji – Balearska ostrva, Kanarskim ostrvima, Zelenorskim ostrvima, Capo Verde, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, dok se realizacija kriminalnih aktivnosti sprovodila u Portugalu – Azorska ostvra, Obali Slonovače, Karibima – Aruba, Grenadi, Sabu, Antigvi i Barbudi, Svetom Eustahiju i Svetom Martinu”, pojasnili su iz UP.

Prema njihovim riječima, kroz aktivnosti međunarodne saradnje, razmjenu informacija, veći broj operativnih sastanaka sa organima za sprovođenje zakona Republike Srbije, Slovenije, Španije, Italije, Portugala i Holandije, definisani su pojedinčani detalji i zajednička strategija djelovanja u cilju identifikacije svih lica uključenih u predmetnu kriminalnu aktivnost, sa precizno definisanim ulogama, modusom operandi sprovođenja ovih aktivnosti uključujući i novčane transkacije između članova kriminalne organizacije i uključene međunarodne kompanije,  kao i ostali fundamentalni elementi neophodni za relizaciju pojedinačno planiranih aktivnosti – zapljene i prikupljanje dokaznog materijala neophodnog za sprovođenje postupka pred nadležnim pravosudnim organima.

“Policija Portugala je 30. maja 2019. godine, na lokaciji Azorska ostvra – Horta, na brodu „Yemaya“, zaplijenila ukupno 500 paketa u kojima se nalazila opojna droga kokain, ukupne težine 592,9 kilograma. Prilikom realizacije ove aktivnosti slobode su lišena tri lica – državljanin Crne Gore, državljanin Hrvatske i državljanin Velike Britanije. Prikupljeni dokazi ukazuju da su ključne uloge u sprovođenju navedene kriminalne aktivnosti imali organizator L.C. – državljanin Italije, povezan sa mafijaškom organizacijom `Ndrangheta (koji je zbog drugih aktivnosti u Italiji već osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina) i F.R. – državljanin Crne Gore, zadužen za regrutaciju pomoraca i pružanje logističke podrške. Krivičnom prijavom u vezi sa navedenim događajem obuhvaćeno je 17 lica, od čega su 13 lica državljani Crne Gore”, ističu iz Uprave policije.

Nadalje mornarica Obale Slonovače je u februaru 2020. godine, na brodu „Trasgo – Nadudanma“ zaplijenila 411 kilograma kokaina i uhapsila pet lica – državljana Gane, dok su u nastavku aktivnosti uhapšena dva lica – državljani Slovenije.

“Za organizaciju krijumčarenja sumnjiči se isto lice kao i u prethodnom slučaju –  državljanin Italije, dok je cijela grupa angažovana u konktenom slučaju bila sačinjena od 11 članova, među kojima su i dva državljanina Crne Gore”, dodaju u saopštenju.

Organi za sprovođenje zakona Arube su, takođe u februaru 2020. godine, na brodu „Aressa“ zaplijenili 5,1 tonu kokaina i uhapsili 11 lica – državljana Crne Gore, koji su osuđeni na kazne zatvora u trajanju od devet do 15 godina.

“Za organizaciju ove aktivnosti osumnjičen je V.D. – državljanin Crne Gore, koje je već ranije procesuiran zbog aktivnosti krijumčarenja 840 kilograma kokaina u drugom predmetu, a koji je po međunarodnoj potjernici slobode lišen u Republici Srbiji 13. jula 2022. godine”, saopštili su iz UP.

Akcija „FLORIDA I“ predstavlja, kako kažu, dio kontinuiranih mjera i radnji koje Uprava policije u saradnji sa međunarodnim partnerima sprovodi u cilju razbijanja struktura organizovanog kriminala koje se bave krijumčarenjam narkotika na međunarodnom nivou, dominantno sastavljenih od pripadnika tzv. balkanskog kartela.

“Ovom prilikom još jednom je potvrđena veoma dobra međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona više zemalja koje su geografski pozicionirane na krijumčarskim rutama, kao i zemalja čiji državljani predstavljaju dio širih transnacionalnih krijumčarskih mreža, uz naglašenu logistišku, operativnu i analitičku podršku EUROPOL-a. Takođe, dio aktivnosti je podržan od strane Regionalnog projekta EU IPA 2019 „Borba protiv teškog kriminala na Zapadnom Balkanu“”, zaključuju u saopštenju.

Related Posts