Svijet Vijesti

KINESKI BRODOVI PREŠLI GRANICU RAZDVAJANJA, TAJVANSKA VOJSKA: SPREMNI SMO

Danas je drugi dan velikih vojnih vježbi koje je kineska vojska počela u Tajvanskom moreuzu nakon što je to ostrvo posjetila predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi. Tajvan je na vježbe odgovorio raspoređivanjem aviona i brodova.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je jutros da je više brodova i aviona Narodne oslobodilačke armije Kine ponovo prešlo središnju liniju Tajvanskog moreuza.

Izvor iz tajvanskih vlasti dao je anonimni brifing za Rojters u kojem se kaže da je “oko 10 brodova kineske mornarice prešlo središnju crtu i ostalo u tom području jutros, a oko 20 kineskih vojnih aviona kratko je prešlo središnju crtu.”

Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je da je poslalo avione i brodove i rasporedilo raketne sisteme na kopnu da nadgleda situaciju, dok Kina sprovodi velike vojne vježbe u zonama oko ostrva. Dodaje se da će tajvanska vojska pripremiti borbenu gotovost, ali neće tražiti rat.

Predsjednica Tajvana Cai Ing-ven (Tsai Ing-wen) obratila se javnosti reakvši da je tajvanska vojska spremna da odgovori ako to bude potrebno.

“Naša vlada i vojska pomno prate kineske vojne vježbe i operacije informacionog rata, spremni smo da odgovorimo po potrebi. Pozivam međunarodnu zajednicu da podrži demokratski Tajvan i zaustavi svaku eskalaciju regionalne bezbjedonosne situacije”, poručila je.

Blinken: Reakcije Kine na Pelosi je flagrantna provokacija

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je danas na sastanku ministara ASEAN (Udruženje država jugoistočne Azije) da je kineska reakcija na posjetu predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu “flagrantna provokacija”.

Pelosi: Kina nam neće praviti plan putovanja

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izjavila je danas da Kina neće praviti Americi plan putovanja, aludirajući na njenu nedavnu posjetu Tajvanu u sklopu azijske turneje.

“Nećemo im dozvoliti da izoluju Tajvan. Oni ne prave naš plan puta, a partnerstvo SAD i Tajvana je jako”, kazala je Pelosi, prenio je “Gardijan”.

Related Posts