Svijet Vijesti

MEKSIČKI POGRANIČNI GRADOVI POGOĐENI NASILJEM ZBOG OBRAČUNA BANDI

Meksički pogranični gradovi Tihuana, Meksikali, Rosarito i Ensenada pogođeni su nasiljem zbog obračuna bandi koje pale vozila, pucaju i blokiraju puteve.

Već treći put ove nedjelje meksički gradovi se suočavaju sa požarima i pucnjavama od strane narko-kartela.

Čini se da bande gađaju prodavnice, vozila i prolaznike kao odgovor na sporove ili dok pokušavaju da uhvate članove druge bande.

Američki konzulat u Tihuani pozvao je svoje zaposlene „da se sklone do daljnjeg“ zbog nasilja.

Državni zvaničnici Donje Kalifornije rekli su da su ukupno 24 vozila oteta i spaljena na različitim mjestima širom države, 15 u Tihuani, tri u Rosaritu i po dva u Meksikaliju, Ensenadi i Tekateu.

Gradonačelnica Tihuane Monserat Kabaljero okrivila je za to sporove između narko-bandi i zatražila od njih da zaustave nasilje.

Danas je malo ljudi izašlo na ulice u Tihuani, a mnoge autobuske linije su prestale da rade, zbog čega neki stanovnici nisu mogli da stignu kuda idu.

Federalno odjeljenje za javnu bezbjednost saopštilo je da je jedna osoba povrijeđena u nasilju i da su savezne, državne i lokalne snage uhapsile 17 osumnjičenih, uključujući sedam u Tihuani i po četiri u Rosaritu i Meksikaliju.

Oblast oko Tihuane, koja se graniči sa južnom Kalifornijom, unosan je koridor za trgovinu drogom kojim dugo dominira kartel Arelano Feliks, ali koji je od tada postao bojno polje između različitih bandi, uključujući kartele Halisko i Sinaloa.

 

 

Related Posts