Svijet Vijesti

JUŽNA KOREJA I SAD POČINJU ZAJEDNIČKU VOJNU VJEŽBU SLEDEĆE SEDMICE

Vojska Južne Koreje saopštila je danas da će SAD i Južna Koreja sljedeće nedjelje početi najveću zajedničku vojnu vježbu u posljednjih nekoliko godina.

Vježba vojski dvije zemlje, koja će trajati od 22. avgusta do 1. septembra u Južnoj Koreji, uključivaće manevre na terenu sa avionima, ratnim brodovima, tenkovima i potencijalno desetinama hiljada vojnika.

Vježba naglašava posvećenost Vašingtona i Seula da obnove zajednički trening velikog obima, nakon što su posljednjih godina otkazali neke od svojih redovnih vježbi i zajedničku obuku sveli na kompjuterske simulacije, kako bi stvorili prostor za diplomatiju sa Sjevernom Korejom.

„Najveći značaj vježbe je u tome što ona normalizuje kombinovane vježbe i terensku obuku Južne Koreje i SAD i doprinosi obnovi saveza i kombinovananog odbrambenog stava SAD i Južne Koreje“, izjavio je portparol Ministarstva odbrane Mun Hong Sik.

Tenzije na Korejskom poluostrvu porasle su otkako su nuklearni pregovori SAD i Sjeverne Koreje zastali početkom 2019. godine.

Južna Koreja i američki zvaničnici tvrde da se Sjeverna Koreja od septembra 2017. priprema za svoju prvu nuklearnu probu, kada je ta zemlja objavila da je napravila termonuklearnu bojevu glavu, koju može da montira na njene interkontinentalne balističke projektile.

 

 

Related Posts