Svijet Vijesti

PREDSJEDNIK KOLUMBIJE NUDI NAGODBU NARKO KARTELIMA: PRIHVATITE USLOVE, DOBIĆETE POVLASTICE

Kolumbijski predsjednik Gustavo Petro predložio je da trgovci drogom koji se povinuju uslovima vlade, da se predaju i napuste kriminalnu djelatnost neće biti izručeni u inostranstvo, po zahtjevima za ekstradiciju, prenosi Rojters.

Petro, koji je ovog mjeseca stupio na dužnost sa obećanjima da će donijeti „potpuni mir“ u Kolumbiju, rekao je da je njegova vlada u kontaktu sa raznim naoružanim grupama koje žele da pregovaraju o svom izlazu iz sukoba, koji vlada vodi sa narko kartelima, navodi britanska agencija.

On je takođe u značajnoj mjeri doveo u pitanje efikasnost ekstradicije, pravnog sredstva koje SAD smatraju moćnim sredstvom odvraćanja od kriminala.

Njegova vlada je ponudila pravne povlastice, kao što su smanjene kazne članovima kriminalnih grupa koji daju informacije o trgovini drogom i predaju oružje, navodi Rojters.

“Trgovci drogom koji ne budu pregovarali sa državom biće izručeni, a ako oni prekrše odredbe postignutih nagodbi i ponovo učine krivično djelo biće izručeni, bez ikakvih pregovora u SAD“, saopštio je Petro novinarima.

Članovi američke delegacije koji su boravili ove nedjelje u Bogoti saopštili su da administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena prepoznaje zajedničku odgovornost za trgovinu drogom i potrebu da se njome uhvati u koštac na način da to nema posljedice za ionako ranjivo stanovništvo Kolumbije.

Stotine hiljada ljudi poginulo je u višedecenijskom građanskom ratu u Kolumbiji, djelimično podstaknutog trgovinom narkoticima.

 

 

Related Posts