Svijet Vijesti

JUŽNA KOREJA I SAD ZAPOČELE PRVE ZAJEDNIČKE POMORSKE VJEŽBE U POSLJEDNJIH PET GODINA

Južna Koreja i SAD počele su prve zajedničke pomorske vježbe u posljednjih pet godina, u blizini Korejskog poluostrva, a do njih dolazi dan poslije sjevernokorejskog lansiranja balističke rakete kratkog dometa.

SAD su vojni saveznik Južne Koreje gdje je stacionirano oko 28.500 američkih vojnika da štite zemlju od sjevernog susjeda koji ima nuklearno oružje.

Južnokorejski konzervativni predsjednik Jun Suk-jeol, koji je došao na vlast u maju, pokušava da ojača taj vojni savez poslije neuspjelih nastojanja prethodne južnokorejske vlade da se diplomatski približi Pjongjangu.

„Vježbe su pripremljene da pokažu snažnu volju saveza Južna Koreja-SAD da odgovore na sjevernokorejske provokacije“, saopštila je južnokorejska mornarica.

Tokom četvorodnevnih vježbi biće angažovano više od 20 brodova među kojima i američki nosač aviona na nuklearni pogon USS Ronald Regan, kao i brojni borbeni avioni i helikopteri.

Vježba će se sastojati u simulaciji pomorske i borbe protiv podmornica, taktičkih manevara i drugih pomorskih operacija, navela je mornarica.

Vežbe su počele dan pošto je Pjongjang izveo probu balističke rakete, samo poslednje u dugom nizu proba početih prjije nekoliko mjeseci.

Sjeverna Koreja, koja je pod međunarodnim sankcijama zbog svojih programa naoružana, početkom septembra je usvojila novu doktrinu proglasivši da se nikad neće odreći nuklearnog oružja.

Vašington i Seul već duže vrijeme organizuju zajedničke vojne vježbe. Oni ističu da su vježbe potpuno defanzivnog karaktera ali Sjeverna Koreja ih smatra generalnom probom „za buduću invaziju“ na njene teritorije.

Related Posts