Svijet Vijesti

UPOZORENJE SAD-a: SVAKI RUSKI NAPAD NA NAŠE SATELITE DOBIĆE ADEKVATAN ODGOVOR

Vašington je, nakon ruskih prijetnji da bi mogli ciljati američke satelite, upozorio Moskvu da ih ne obara. Američki odgovor došao je nakon što je ruski zvaničnik rekao da bi zapadni komercijalni sateliti mogli postati legitimne mete.

“Samo bih rekao da će svaki napad na američku infrastrukturu naići na odgovor i odgovor primjeren prijetnji koja predstavlja našu infrastrukturu”, rekao je u četvrtak direktor komunikacija američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost Džom Kirbi.

Visoki zvaničnik ruskog ministarstva vanjskih poslova ranije je rekao da bi komercijalni sateliti iz Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika mogli postati legitimne mete za Rusiju, ako su uključeni u rat u Ukrajini.

“Kvazicivilna infrastruktura može biti legitimna meta za uzvratni udar”, rekao je Konstantin Voroncov, zamjenik direktora Odeljenja za neproliferaciju i kontrolu naoružanja Ministarstva vanjskih poslova, prenosi TASS.

“Govorimo o uključivanju komponenti civilne svemirske infrastrukture, uključujući komercijalnu, od strane SAD-a i njihovih saveznika u oružanim sukobima”, rekao je Voroncov u Ujedinjenim nacijama.

Voroncov nije spomenuo nijednu konkretnu satelitsku kompaniju, iako je milijarder Elon Musk ranije ovog mjeseca rekao da će njegova raketna kompanija SpaceX nastaviti da finansira internet servis Starlink u Ukrajini, navodeći potrebu za “dobrim djelima”.

Musk je prošle sedmice rekao da usluge Starlink kompanije SpaceX nisu dobile nikakva finansijska sredstva od američkog Ministarstva odbrane. Starlink terminale u Ukrajini koriste i vojno i civilno stanovništvo.

Related Posts