Svijet Vijesti

SAD I JUŽNA KOREJA ZAPOČELI NAJVEĆU VOJNU VJEŽBU

SAD i Južna Koreja započeli su neke od najvećih zajedničkih vojnih vazdušnih vježbi, sa stotinama borbenih aviona, koji će izvoditi lažne napade 24 sata dnevno veći dio sedmice, piše Rojters.

Operacija nazvana Vigilant Storm (eng. Budna oluja) trajaće do petka, a uključivaće oko 240 ratnih aviona, koji će izvesti oko 1600 preleta, reklo je američko ratno vazduhoplovstvo u saopštenju. Taj broj misija najveći je ikada za ovaj godišnji događaj, dodaje se.

Pjongjang je osudio zajedničke vježbe kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Vašingtona i Seula. U znak protesta protiv nedavnih vježbi Sjeverna Koreja je lansirala projektile, provela zračne vježbe i ispalila rakete u more.

Saveznici kažu da je takva obuka potrebna kako bi se suprotstavilo potencijalnim prijetnjama iz Sjeverne Koreje, koja je ove godine izvela rekordan broj lansiranja projektila i izvršila pripreme za nastavak nuklearnog testiranja prvi put od 2017.

Nevidljivi lovci F-35

Vigilant Storm će među ostalim zrakoplovima uključivati ​​varijante nevidljivog lovca F-35 iz Sjedinjenih Država i Južne Koreje. Australija će takođe rasporediti avion za dopunu gorivom u zraku za vježbe.

“Južna Koreja i američke vazdušne snage radiće zajedno sa zajedničkim službama na izvođenju velikih vazdušnih misija. kao što su bliska vazdušna podrška, odbrambeni protivvazdušni udar i hitne vazdušne operacije 24 sata dnevno tokom perioda obuke”, rekle su američke vazdušne snage.

“Snage podrške na terenu takođe će uvježbavati odbrambene postupke svoje baze i sposobnost preživljavanja u slučaju napada.”

U petak su južnokorejske trupe završile 12-dnevne terenske vježbe Hoguk 22, koje su uključivale lažno iskrcavanje amfibija i prelaz rijeka, uključujući neke vježbe s američkim snagama.

 

Related Posts