Svijet Vijesti

PENTAGON UPOZORAVA NA MOGUĆ PORAST NUKLEARNOG ORUŽJA U KINI

Kina će vjerovatno imati zalihe od 1.500 nuklearnih bojevih glava do 2035. ako nastavi sa sadašnjim tempom nuklearnog razvoja, navodi se u izvještaju koji je objavio Pentagon.

U izvještaju, koji prvenstveno pokriva aktivnosti u 2021. godini, navodi se da Kina trenutno ima više od 400 bojevih glava u nuklearnim zalihama, prenio je Rojters.

“Ako Kina nastavi da povećava svoje nuklearne zalihe ovom brzinom, najvjerovatnije će imati zalihe od oko 1.500 bojevih glava do 2035. godine”, navodi se u izveštaju Pentagona.

Kina navodi da je njen arsenal manji od arsenala Sjedinjenih Država i Rusije i da je spremna za dijalog, ali samo ako Vašington smanji svoje nuklearne zalihe na nivo Kine.

Sjedinjene Države imaju zalihe od oko 3.700 nuklearnih bojevih glava, prema istraživačkom centru Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI).

Kineski lider Si Đinping signalizirao je tokom Kongresa Komunističke partije u oktobru da će Kina ojačati svoje strateško odvraćanje, što je termin koji se često koristi za opisivanje nuklearnog oružja.

Related Posts