Svijet Vijesti

SJEVERNA KOREJA ISPALILA PROJEKTILE SA PODMORNICE NA PODVODNU METU

Sjeverna Koreja je nedjelju ujutro ispalila dva projektila iz podmornice na cilj pod vodom, objavila je državna novinska agencija KCNA.

Načelnik Glavnog štaba južnokorejske vojske rekao je da je vojska bila u stanju visoke pripravnosti i da obavještajna služba radi s američkim kolegama na analizi tog događaja, prenosi Hina.

KCNA je prenijela da se radi o vježbi lansiranja strateških krstarećih projektila i da je podmornica “8.24 Yongung” ispalila dva strateška krstareća projektila u vode na istočnoj strani Korejskog pluotoka.

Projektili su putovali brzinom od oko 1.500 kilometara na sat prije nego što su pogodili cilj u moru.

Ista novinska agencija objavila je prije tri dana kako je sjevernokorejski lider Kim Jong-un nadgledao niz raketnih testova koji su simulirali uništavanje neprijateljskog aerodroma, pozivajući vojsku da intenzivira vježbe kako bi se simulirao “pravi rat”.

‘Suprotstaviti se stvarnom ratu’

KCNA objavila je da je jedinica obučena za “udarne misije” ispalila “snažan plotun na ciljane vode” i pokazala svoju sposobnost da se “suprotstavi stvarnom ratu”.

“Kim je naglasio da bi vatreno-jurišne podjedinice trebale biti strogo pripremljene za najveće savršenstvo u provedbi dviju strateških misija – prvo, za odvraćanje od rata; drugo, za preuzimanje inicijative u ratu, stalnim intenziviranjem raznih simuliranih vježbi za pravi rat.”, objavila je KCNA.

Najnovije lansiranje projektila uslijedilo je uoči početka najavljenih velikih vojnih vježbi SAD-a i Južne Koreje, poznate i kao “Štit slobode”, koje su posljednji put održane 2018. godine.

Sjeverna Koreja već dugo sve vježbe koje uključuju oružane snage ovih dviju država prikazuje kao probe za invaziju.

Related Posts