Svijet Vijesti

INTERPOL: NAJVEĆA ZAPLJENA IKAD- HILJADE KOMADA ORUŽJA I DROGA VRIJEDNA 5,7 MILIJARDI

Interpol je saopštio da je njihova najveća ikad operacija zapljene vatrenog oružja širom centralne i Južne Amerike rezultirala oduzimanjem hiljade komada ilegalnog oružja i droge vrijedne 5,7 milijardi dolara nakon, kako su rekle, do sada neviđene saradnje 15 zemalja.

Međunarodna policijska organizacija je izvijestila da su vlasti uhapsile 14.260 osoba u operaciji „Okidač IX“, koja je trajala između 12. marta i 2. aprila.

Operacijom je pronađeno 8.263 komada nedopuštenog oružja i gotovo 306.000 komada municije, kao i 203 tone droge i 372 tona sredstava za proizvodnju narkotika.

U akciji su učestvovale Argentina, Bolivija, Čile, Kolumbija, Kostarika, Ekvador, El Salvador, Gvatemala, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Peru i Urugvaj.

Do operacije je došlo u trenutku kad je Meksiko, uz podršku 16 američkih saveznih država i nekoliko karipskih zemalja, podigao tužbu protiv proizvođača oružja iz SAD-a, s ciljem da se proglase odgovornima za omogućavanje krijumčarenja oružja preko granice.

Više od polovine „kriminalnog oružja“ koje je oduzeto i pronađeno u centralnoj Americi potiče iz SAD-a, prema podacima američke agencije za kontrolu oružja ATF. Ta brojka za Meksiko iznosi 70 odsto, a 80 odsto za ostale karipske zemlje.

Related Posts