Svijet Vijesti

NAPREDAK U ODNOSIMA: KINA UVJERILA SAD DA NEĆE PRUŽITI POMOĆ RUSIJI

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u ponedjeljak da su Sjedinjene Države i Kina ostvarile “napredak” u vraćanju odnosa na pravi put ističući da je Kina uvjerila kako neće pomoći Rusiji u ratu protiv Ukrajine.

Visoki američki diplomata, govoreći nakon dvodnevnih sastanaka u Pekingu s najvišim zvaničnicima, uključujući predsjednika Si Đipinga, rekao je da postoje ključna pitanja između nacija koja ostaju neriješena, ali je napomenuo da se “nada i očekuje da ćemo imati bolju komunikaciju, bolji angažman”.

Kina je uvjerila da nije i da neće pružiti smrtonosnu pomoć Rusiji, ali su Sjedinjene Države i dalje zabrinute da bi kineske kompanije to mogle učiniti, izjavio je u ponedjeljak Blinken.

Rekao je da cijeni njihova uvjeravanja te da da nema razloga zašto im ne bi povjerovali.

“Međutim, ono oko čega imamo stalnu zabrinutost su kineske firme — kompanije koje možda pružaju tehnologiju koju Rusija može koristiti za unapređenje svoje agresije u Ukrajini. I tražili smo od kineske vlade da bude vrlo oprezna u vezi s tim”, rekao je Blinken.

Blinken je prvi američki državni sekretar koji je posjetio Peking u posljednjih pet godina, a njegovi razgovori s visokim kineskim zvaničnicima viđeni su kao ključni lakmus test za to da li dvije vlade mogu zaustaviti nastavak pada odnosa u vrijeme dugotrajnog nepovjerenja.

Related Posts