Svijet

KINA NAJAVILA VOJNE VJEŽBE SA RUSIMA U JAPANSKOM MORU

Kina i Rusija održaće zajedničke vojne manevre u Japanskom moru, objavilo je danas kinesko ministarstvo odbrane usred napetosti koje traju sa zapadnim zemljama. Dvije susjedne zemlje, kojima je zajedničko to da se žele suprotstaviti nečemu što smatraju američkom hegemonijom, opasno su se zbližile na vojnom polju nakon ruske invazije na Ukrajinu, koju službeni Peking odbija osuditi.

Da bi ojačale međusobnu saradnju i koordinaciju, Kina i Rusija posljednjih su mjeseci organizovale više zajedničkih vojnih manevara. Sljedeći će se održati u Japanskom moru. U tim će vojnim vježbama učestvovati i ​​pet kineskih ratnih brodova, među kojima razarač s navođenim projektilima Qiqihar, objavilo je danas kinesko ministarstvo odbrane.

Prošli mjesec izveli zajedničku vojnu vazdušnu patrolu

Raspored vojnih operacija nije objavljen, ali je ministarstvo saopštilo da su brodovi isplovili iz istočne luke Qingdao da bi se pridružili ruskim snagama u “unaprijed dogovorenom području”. Cilj vježbi, u kojima će učestvovati i vazdušne vojne snage, “održanje je sigurnosti strateških pomorskih pravaca”, precizira se u saopštenju ministarstva.

Prošli su mjesec Kina i Rusija izvele zajedničku vojnu vazdušnu patrolu nad morima Japana i istočne Kine, što je nagnalo Južnu Koreju da rasporedi borbene avione kao mjeru opreza. Bila je to šesta takva patrola koju su Peking i Moskva izveli u tom području od 2019.

Početkom jula  kineski ministar odbrane Li Shangfu se u sklopu razgovora u Pekingu s visokim ruskim časnikom založio za jačanje pomorske vojne saradnje s Rusijom. Kina i Rusija mogu “dati pozitivan doprinos održanju mira i stabilnosti u svijetu i regiji”, rekao je Li Shangfu, koji je od 2018. pod američkim sankcijama.

Related Posts