Svijet

RAZBIJENA ĆELIJA BALKANSKOG KARTELA U ŠPANIJI, “PALO” 700 KILOGRAMA KOKAINA

Europol je uz Špansku civilnu gardu učestvovao u razbijanju kriminalne organizacije koja krijumčari velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropsku uniju preko Kanarskih ostrva. Na brodu koji je plovio pod poljskom zastavom pronađeno je 700 kilograma kokaina. Kako je saopštio Europol, španski policajci uhapsili su hrvatskog državljanina i državljanku Srbije, osumnjičene za koordinaciju operacije krijumčarenja droge.

U operaciji su učestvovali i organi za sprovođenje zakona iz Hrvatske, Italije i Srbije.

Istraga je, kako je saopšteno, identifikovala značajnu prijetnju; sve veću sposobnost kriminalnih organizacija da blisko sarađuju i raspoređuju članove na različite lokacije na duže periode kako bi omogućili trgovinu drogom velikih razmjera.

“Međunarodna saradnja organa za sprovođenje zakona širom EU je stoga bila ključna za presretanje osumnjičenih i zaustavljanje njihovih kriminalnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Istraga, pokrenuta u martu 2022. godine, fokusirala se, kako je saopšteno iz Europola, na plovilo pod poljskom zastavom sa uspostavljenom privremenom bazom na Kanarskim ostrvima, a za koje se sumnjalo da je korišćeno za transport kokaina.

“Od tada, organi za sprovođenje zakona su pratili aktivnosti posade. Jedna od osoba, italijanski državljanin, bila je povezana sa italijanskom ´Ndrangetom, a druga, hrvatska državljanka, bila je povezana sa takozvanim balkanskim kartelom”, ističu u Europolu.

Sumnjivi brod je, kako se navodi,  pravio neredovna putovanja kako bi pokazao normalnost u funkcionisanju sve do 27. jula 2023. godine, kada su španske vlasti otkrile neobičan put do izolovane tačke dublje u Atlantskom okeanu.

Brod je otputovao odatle 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile upad na brod i na njemu otkrile 700 kilograma kokaina.

“U međuvremenu, službenici na terenu u Španiji uhapsili su hrvatskog osumnjičenog i još jednu osobu, državljanku Srbije, osumnjičene za koordinaciju operacije krijumčarenja droge. Prilikom hapšenja, kod osumnjičenih su pronađeni telefoni sa kojih su koordinirali kriminalnu radnju”, zaključeno je u saopštenju.

Related Posts