Svijet

NOVI PUČ U AFRICI: VOJSKA GABONA OBJAVILA DA PREUZIMA VLAST

Grupa gabonskih vojnih oficira pojavila se na nacionalnoj televiziji u ranim jutarnjim satima i objavila da je preuzela vlast u zemlji. Prethodno je tamošnja izborna komisija potvrdila da je aktuelni predsjednik Ali Bongo osvojio i treći mandat, osvojivši dvije trećine glasova.

 

Dvanaest vojnika je na televizijskom kanalu Gabon 24 izjavilo da predstavljaju sve bezbjednosne i odbrambene snage u ovoj centralnoafričkoj državi, da su izborni rezultati poništeni, državne institucije raspuštene, a sve granice zatvorene do daljeg.

“U ime naroda Gabona… odlučili smo da branimo mir tako što ćemo staviti tačku na sadašnji režim…. na neodgovorno, nepredvidivo upravljanje koje rezultira kontinuiranim pogoršanjem društvene kohezije i rizikuje da zemlju odvede u haos“, rekli su u obraćanju.

U prijestonici Librvilu odjekivali su pucnji nakon televizijskog obraćanja vojnih funkcionera, javlja reporter Rojtersa.

Tenzije u Gabonu bile su visoke nakon subotnjih predsjedničkih i parlamentarnih izbora, pri čemu je Ali Bongo želio da produži 53-godišnji uticaj svoje porodice, dok je opozicija htjela promjene u ovoj siromašnoj zemlji, ali bogatoj naftom i kakaom.

Nedostatak međunarodnih posmatrača, kao i odluka vlasti da prekine internet signal i uvede noćni policijski čas širom zemlje izazvali su zabrinutost i sumnju u regularnost izbornog procesa.

Bongo je došao na vlast kada mu je otac Omar umro 2009. godine.

Gabon se nalazi na zapadnoj obali Afrike, a od sticanja nezavisnosti od Francuske 1960. godine imao je samo tri predsjednika. Omar Bongo, otac u subotu reizabranog Alija, vladao je više od četiri decenije, do svoje smrti 2009. godine.

Tokom njegovog predsjedništva, Gabon je održavao bliske odnose sa Francuskom u okviru sistema poznatog kao “Frankafrik“, primajući i političku i vojnu podršku u zamjenu za poslovne usluge.

Odnosi su, međutim, zahladili otkako Ali Bongo pobijedio na spornim izborima 2009. godine, a francuske vlasti su pokrenule istragu o korupciji.

Gabon je veliki proizvođač nafte, ali trećina njegovog stanovništva živi u siromaštvu, navodi Svjetska banka.

Related Posts