Svijet Vijesti

MUHAMMAD AZIZ, KOJI JE OSLOBOĐEN KRIVICE ZA UBISTVO MALKOMA X, TUŽI NJUJORK ZA 40 MILIONA DOLARA

Muhammad Aziz, čovjek koji je nepravedno osuđen za ubistvo vođe građanskih prava afroamerikanaca u SAD-u, Malkolma X-a, tužio je Njujork i traži 40 miliona dolara odštete, prenose svketski mediji.

Muhammad Aziz je proveo 20 godina u zatvoru zbog ubistva prije nego što je pušten na uslovnu slobodu 1985. godine.

Međutim, 2021. godine tužioci su podnijeli zahtjev za poništenje presude, pozivajući se na “novootkrivene dokaze”.

Aziz koji sada ima 84 godine tuži Njujork za zlonamjerno krivično gonjenje, uskraćivanje prava na propisani proces i nedolično ponašanje vlade.

Veteran američke mornarice, Aziz je bio 26-godišnji otac šestoro djece kada je uhapšen zbog ubistva Malkolma X-a 1965. godine.

Lidera građanskih prava američkih crnaca su ubila trojica naoružanih napadača dok se pripremao da se obrati grupi građana, boraca za građanska prava afroameričke zajednice u SAD-u.

Aziz je uhapšen zajedno sa Khalilom Islamom, koji je preminuo 2009. godine. Khalil Islam je odslužio 22 godine zatvora prije nego što je pušten.

Obojica su bili članovi Nacije Islama, vjerskog pokreta iz kojeg se Malkolm X odvojio 1964. godine.

Osuđeni su uprkos nedostatku fizičkih dokaza, oprečnim izjavama svjedoka optužbe i svjedočenju trećeg čovjeka da je učestvovao u napadu i da su druga dvojica ljudi nevini.

Nova istraga, koja je trajala gotovo dve godine, pokazala je da su vlasti tokom suđenja uskratile dokaze u korist Muhameda Aziza i pokojnog Kalila Islama.

Aziz je svoju osudu nazvao “rezultatom procesa koji je bio korumpiran do srži”.

Jedna od najkontroverznijih i najupečatljivijih ličnosti ere građanskih prava, Malkolm X se proslavio kao glavni portparol Nacije islama, koji je širio poruku ove organizacije afroameričkih muslimana u to vrijeme da je rasni separatizam put ka samoaktualizaciji. On je pozivao ljude tamne puti da traže svoja građanska prava “svim neophodnim sredstvima” i nazivao bjelce “plavookim đavolima”, iako je kasnije osuđivao rasizam.

Malkom-X

Jednu godinu pred smrt, on je izašao iz Nacije islama i kasnije otišao na hodočašće u Meku, vrativši se sa novim pogledima na potencijalnu rasnu ujedinjenost. Neki u Naciji islama su ga smatrali izdajnikom. Kada je imao 39 godina, ubijen je na početku govora koji je držao u dvorani Audubon u Harlemu 21. februara 1965.

Aziz, Islam i Mudžahid Abdul Halim, poznat i kao Talmadž Hajer ili Tomas Hejgen, optuženi su za ubistvo u martu 1966. i osuđeni na doživotni zatvor. Hejgen je izjavio da on jeste jedan od trojice naoružanih napadača koji su pucali u Malkolma X-a, ali je svjedočio da ni Aziz ni Islam nisu bili umiješani.

Njih dvojica su tokom celog sudskog procesa tvrdili da su nevini i pružili su dokaze o svojim alibijima na suđenju 1966. Ni jedan fizički dokaz ih nije povezivao sa zločinom, a Hejgen je i kasnije, u pisanoj izjavi iz 1977, tvrdio da oni “nisu imali ništa sa tim zločinom”. Hejgen je identifikovao druga dva muškarca kao napadače, ali niko nikada nije bio uhapšen.

Kako navodi Njujork tajms, novom istragom je utvrđeno da je Federalni istražni biro (FBI) imao dokumente koji su ukazivali na druge osumnjičene, i pronađen je živi svjedok koji je podržao Azizov alibi – da je on u vrijeme napada bio kod kuće pošto je imao povredu noge.

Ovaj svjedok, koga vlasti nikada ranije nisu ispitale i identifikovan je samo inicijalima J. M, izjavio je da je na dan ubistva razgovarao sa Azizom preko telefonske linije u njegovoj kući. Osim toga, nova istraga je pokazala da su tužioci znali ali nisu otkrili informaciju da su tajni policajci bili prisutni u dvorani kada se odigrao napad, kao i da je policija znala da je neko ranije tog dana nazvao njujorški Dejli njuz, rekavši da će Malkolm X biti ubijen.

Hejgen je pušten na uslovnu slobodu 2010. Aziz je oslobođen 1985. a Islam dvije godine kasnije, a preminuo je 2009. Obojica su nakon puštanja na slobodu nastavila da pokušavaju da dokažu da su nevini.

Related Posts