Lična bezbjednost Video

Opasna korekcija granica

Evropski parlament je usvojio amandman koji se odnosi na razgovore o mogućoj korekciji granica.

Amandman je usvojen kao dio rješenja u okviru dijaloga Beograda i Prištine, kako bi pokušao da Briselski dijalog “izvuče” iz ćorsokaka u koji je upao, ocijenila je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Suzana Grubješić.

Grubješić je za Tanjug rekla da je, usvajanjem pomenutog amandmana, u okviru Nacrta izvještaja o napretku Srbije, EP “ostavio prostor i dao šansu” da se razgovori dvije strane nastave i da dovedu do sveobuhvatnog sporazuma koji bi bio prihvatljiv i za jedne i za druge i za međunarodnu zajednicu.

“Priča o razgraničenju za EP svakako nije završena. Ako je Briselski dijalog upao u ćorsokak sada na način na koji se vodi, pragmatično je i racionalno da potražite neka druga, kako oni vole da kažu, kreativna rješenja”, kazala je ona i dodala da u dijalogu ne treba da postoji nijedna tabu tema, pa ni tema korekcije granica.

Ona podsjeća da korekcija nije eksplicitno pomenuta u usvojenom amandmanu, ali da se to može zaključiti iz navoda izvještaja koji govore o podržavanju dijaloga, te da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen i uzima u obzir stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Ocjenjuje da, iako rezolucije EP nisu obavezujuće, formalno usvajanje pomenutog amandmana može “odjeknuti”, budući da se rezolucije EP citiraju, prate i analiziraju.

“Ovo sigurno neće proći nezapaženo, naročito pošto su je prihvatili i izvjestilac EP za Srbiju i izvjestilac EP za Kosovo”, navela je Grubješić.

Related Posts