Bezbjednost Zaštita na internetu

Holandija protjerala četvoricu ruskih specijalaca zbog zavjere

Holandske vlasti su u aprilu protjerale četiri osobe ruskog državljanstva zbog zavjere koja je za cilj imala napad na Organizaciju za prevenciju korišćenja hemijskog oružja u Hagu.

Kako su saopštili holandski zvaničnici, u pitanju su ruski specijalci iz vojno obavještajne službe GRU, navodi BBC.

Oni su navodno sprovodili sajber operaciju protiv OPCW.

Kako navodi BBC, oni su u Holandiju ušli sa diplomatskim pasošima, a među njima je bio i jedan stručnjak za IT.

OPCW istražuje hemijski napad na Sergeja Skripalja, bivšeg ruskog špijuna, koji je otrovan nervnim agensom novičokom u Velikoj Britaniji.

Takođe istražuje i navodne hemijske napade u Siriji. Rusija je uvijek negirala vršenje bilo kakvih hemijskih napada.

Holandske vlasti su saopštile da su razotkrile zavjeru u saradnji sa Britanijom i SAD. Tvrde da su Rusi iznajmili automobil koji su koristili kako bi se vozili oko sjedišta OPCW.

Četvorica Rusa su uhapšena 13. aprila i protjerana u Rusiju, izjavio je holandski general major Ono Ejchelshejm.

Oni su planirali da otputuju u laboratoriju u Špicu u Švajcarskoj koju OPCW koristi za analizu uzoraka hemijskog oružja, rekao je on.

Ruska vojna obavjestajna služba je aktivna ovjde u Holandiji… gdje je sjedište velikog broja međunarodnih organizacija, rekao je Ejchelshejm.

Mej i Rute osudili GRU zbog serije globalnih sajber zločina

Premijeri Britanije i Holandije, Tereza Mej i Mark Rute, objavili su danas zajedničko saopštenje u kome su osudili rusku vojnu obavještajnu službu GRU zbog serije navodnih globalnih sajber zločina.

Dvoje lidera su naveli da će braniti međunarodne institucije od onih koji žele da im naškode, prenio je AP.

Mej i Rute su razgovarali nakon što su zvaničnici obje zemlje optužili GRU za seriju napada na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW) i druge agencije, uključujući Svjetsku agenciju za antidoping i istragu o padu malezijskog aviona iznad Ukrajine.

Related Posts