Bezbjednost Izdvojeno

Britanski ministar optužio Rusiju za sajber napade

Britanski ministar spoljnih poslova Džeremi Hant optužio je rusku vojnu obavještajnu službu (GRU) da je izvela niz sajber napada na političke i sportske institucije, firme i medije širom svijeta.

“Ovakvo ponašanje pokazuje njihovu želju da djeluju ne obazirući se na međunarodno pravo i na uspostavljene norme te da djeluju ne razmišljajući o posljedicama kao da nikad neće biti kažnjeni”, saopštio je Hant.

“Naša je poruka jasna”, dodao je. “Mi i naši saveznici otkrićemo i odgovoriti na pokušaje GRU-a da naruši međunarodnu stabilnost.”

Prema ministarstvu spoljnih poslova, Britanski nacionalni centar za sajber sigurnost (NCSC) otkrio je da GRU stoji iza najnovijih sajber napada u svijetu, prenosi Hina.

Ti su napadi “pogodili državljane mnogih zemalja, među kojima je i Rusija, i te su države koštali na milione funti”, dodao je.

Među napadima koje je NCSC identifikovao je i onaj na američku Demokratsku stranku, koji je bio uvod u skandal o ruskom miješanju u američku predsjedničku kampanju 2016. godine, za šta je Vašington već optužio GRU.

 

Među njima je i curenje povjerljivih dokumenata iz baza podataka Svjetske antidoping agencije (AMA) te informatički napad na aerodrom u ukrajinskom gradu Odesi.

Povezanost s piratskim grupama

Prema jednom izvoru iz britanske vlade, GRU je povezan s brojnim poznatim piratskim grupama, koje se često predstavljaju kao bliske ruskoj vladi, kao što su “Fancy Bear”, “Sandworm”, “Strontium”, “APT 28”, “CyberCaliphate”, “Sofacy” i “BlackEnergy Actors”, različita imena koja često označavaju istu grupu.

“Britanska vlada procjenjuje da je odgovorna ruska vlada, odnosno Kremlj”, dodao je izvor.

Britanska je vlada GRU već prije optužila da stoji iza trovanja bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja i njegove kćerke Julije u Solzberiju.

Related Posts