Bezbjednost Izdvojeno Zaštita na internetu

Ruski hakeri slučajno odali još 300 agenata?

Ruski hakeri, koji su uhapšeni u Holandiji i protjerani u Moskvu, slučajno su odali više od 300 drugih agenata, piše Dejli mejl.

Kako navodi list, špijunske agencije širom svijeta sada imaju bazu podataka o stotinama ruskih agenata, a sve zato što su dvojica muškaraca, uhvaćena u Hagu, imala diplomatske pasoše sa svojim pravim imenima i datumima rođenja.

Dejli mejl dodaje da je novinska agencija Belingket, koja je navodno otkrila prave indentitete napadača iz Solzberija, gdje su otrovani bivši dvostruki agent Sergeja Skripalja i njegova kćerka Julija, navela je da su obojica osumnjičenih registrovana da žive u vojnoj akademiji ruske obavještajne službe GRU u Moskvi.

Holandsko Ministarstvo odbrane 4. oktobra je saopštilo da je protjeralo četvoricu ruskih vojnoobavještajnih operativaca u aprilu 2018. godine, nakon što je osujećen njihov pokušaj da izvrše sajber napad na Organizaciju za zabranu hemijskog oružja (OPCW).

Na konferenciji za novinare, holandski zvaničnici identifikovali su četvoricu osumnjičenih, među kojima je i Aleksej Morenets, a Dejli mejl navodi da je njegov automobil marke Lada registorvan u odjeljenju za sajber napade GRU.

Prema riječima istražitelja, pretragom drugih vozila, registrovanih na istoj adresi, identifikovana su još 305 člana jedinice 26165, koja se optužuje za hakerske napade širom svijeta.

Pored toga, procurjela lista uključuje imena špijuna, datume rođenja i brojeve mobilnih telefona, dodaje Dejli mejl.

Holandski obavještajni agenti, koji su radili u partnerstvu sa britanskim kolegama, presreli su, kako se tvrdi, špijune iz Kremlja na parkingu hotela u blizini sjedišta OPCW.

Kako navodi Dejli mejl, oni su uhvaćeni dok su pokušavali da hakuju kompjutere OPCV koristeći opremu skrevenu ispod kaputa u gepeku iznajmljenog automobila.

Četvorica osumnjičenih su, ipak, izbjegla krivične optužnice jer su nosili diplomatske pasoše.

Međutim, navodi Dejli mejl, za sobom su ostavili pravo bogatstvo dokaza o ruskih tehnikama i njihovoj vezi sa GRU.

Među nekima od njih, Dejli mejl navodi da su sim kartice svojih mobilnih telefona aktivirali ispred sjedišta GRU u Moskvi, kao i da se na računima za taksi, nađenih u automobilu koji su iznajmili, vidi se da su putovali iz “njihovog špijunskog centra” u Moskvu, prije izvođenja hakerske misije.

Navodi se i da su četvorica agenata GRU identifikovana kada su sletjeli na aerodrom u Amsterdamu, kao i da su ih MIG i holandske tajne službe uhvatili dok su pokušavali da hakuju vaj-faj mrežu OPCW-a uz pomoć hakerske opreme u gepeku automobila.

Dodaje se i da su, suočeni sa obavještajcima, pokušali da razbiju razbiju svoje telefone i opremu, kao i da su dvojica osumnjičenih imala brojeve pasoša 0135555 i 0135556, što navodno pokazuje da su istovremeno izdati.

Takođe, ističe Dejli mejl, zaplijenjeni laptop povezuje osumnjičene sa sajber napadima širom svijeta.

Related Posts