Crna Gora Izdvojeno Vijesti

Vojska Crne Gore borbeno spremna

Deklarisane jedinice VCG položile NATO testove borbene gotovosti Vojska Crne Gore dobila ocjenu „borbeno spremna“ Na ocjenjivanju, na kojem je u sastavu ocjenjivačkog tima Vojske Crne Gore učestvovalo šest ocjenjivača iz sastava Oružanih snaga Republike Hrvatske, a nadgledano je od strane dva predstavnika iz Savezničke komande kopnenih snaga NATO (LANDCOM) u Izmiru, sve deklarisane jedinice Vojske Crne Gore su ocijenjene ocjenom „borbeno spreman“, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva odbrane.

Dodaju da je u periodu od 17. do 21. septembra na vježbi „Odlučan odgovor 18“, realizovano ocjenjivanje 2. pješadijske čete, Odjeljenja NHBO i Tima za deminiranje Vojske Crne Gore iz sastava Pješadijskog bataljona, te Odjeljenja vojne policije iz sastava Čete vojne policije.

– „Odlučan odgovor 18“ je, po scenariju i cilju, nezavisna vježba koja se realizuje u skladu sa NATO direktivom za vježbe, koja omogućava ocjenjivanje nivoa borbene spremnosti deklarisanih jedinica VCG za doprinos NATO-u – pojasnili su ranije iz resora Predraga Boškovića.

Vježba je, kako navode, realizovana po scenariju što realnijih situacija koje se mogu očekivati u NATO vođenim operacijama širokog spektra, prilagođenom ciljevima obuke i ocjenjivačkom procesu.

Način ocjenjivanja borbene spremnosti deklarisanih kopnenih snaga je ocjenjivanje po programu „Ocjenjivanje borbene spremnosti“– CREVAL, a sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije prolaze složen proces testiranja.

Ocjenjivanje ima za cilj da se izvrši provjera i ocjena operativne sposobnosti deklarisane jedinice, odnosno da u realnom vremenu uvježbavaju tehnike, taktike i procedure koje se odnose na unapređenje interoperabilnosti i eventuelno učešće u međunarodnim operacijama podrške miru i izgradnju interoperabilnosti.

Da ove ocjene nijesu samo formalnost, dokazuje i primjer slovenačke vojske, koja u februaru ove godine nije položila NATO testove. Naime, elitna 72. brigada slovenačke vojske nije položila test borbene gotovosti NATO, što je izazvalo sumnje u to da li Slovenija može da ispuni svoje obaveze prema Alijansi.

Slovenački mediji tada su izvijestili da su se 800 vojnika 72. brigade obrukali tokom vježbe za osposobljavanje u skladu sa standardima NATO-a.

Related Posts