Svijet Vijesti

ŠVEDSKA I FINSKA POTPISALE PROTOKOLE O PRISTUPANJU U NATO

Ambasadori NATO-a potpisali su danas pristupne protokole za prijem u članstvo Finske i Švedske u prisustvu finskog ministra vanjskih poslova Pekka Haavistoa i švedske ministarke vanjskih poslova Ann Linde.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je da se radi o istorijskom trenutku za savez i “za našu zajedničku bezbjednost”.

Prošle sedmice na samitu u Madridu, lideri država članica NATO-a postigle su dogovor o pozivanju Finske i Švedske u članstvo nakon potpisivanja trilateralnog sporazuma te dvije države sa Turskom.

Danas su potpisani pristupni protokoli čime se označava početak procesa ratifikacije.

Stoltenberg je kazao da su “vrata NATO-a otvorena za sve evropske demokratije koje su spremne i žele doprinijeti zajedničkoj bezbjednosti”.

“Sa 32 nacije za stolom, bićemo snažniji i naši građani će biti sigurniji, sada kada se suočavamo sa najvećom bezbjedonosnom krizom koja nije viđena decenijama”, kazao je Stoltenberg.

Ranije su predstavnici Turske, Švedske i Finske, kao i Stoltenberg tokom samita u Madridu držali četverosatni sastanak na kojem je postignut konačan dogovor o pitanjima koja se tiču ulaska Finske i Švedske u NATO, ali i o pitanjima koja su zabrinjavala Tursku i zbog kojih je ova država blokirala NATO put skandinavskih zemalja.

Sporazumom je previđeno da će Švedska i Finska promijeniti svoje nacionalno zakonodavstvo u vezi s borbom protiv terorizma i odbrambenom industrijom, a države su pristale Turskoj izručiti pripadnike kurdskih organizacija PKK i YPG koje turske vlasti smatraju terorističkim organizacijama.

Related Posts