Region Vijesti

Makedonska vlada počela proces za promjenu Ustava

Vlada Makedonije usvojila je danas popodne na vanrednoj sjednici prijedlog za izmjenu Ustava radi promjene imena države u “Sjeverna Makedonija”, na šta se obavezala sporazumom s Vladom Grčke.

Na konferenciji za novinare portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski je rekao da će prijedlog za pristupanje ustavnim promjenama sa smjernicama odmah biti dostavljen parlamentu i da u Vladi očekuju da će poslanici sjutra početi sa razmatranjem i donijeti odluku o pristupanju promjenama Ustava.

“Sada svi poslanici, bez obzira na to kojoj partiji pripadaju, imaju istorijsku dužnost i obavezu pred građanima da obezbijede put Makedonije ka stabilnosti, bezbjednosti i ekonomskom prosperitetu. To je put ka EU i ka NATO, koji vodi preko dogovora Makedonije i Grčke”, istakao je on.

Prema njegovim riječima, od poslanika se “očekuje odluka u tom pravcu kao izraz poštovanja volje građana koji su glasali na referendumu, kao i volje oko 80 odsto građana koji se u kontinuitetu izjašnjavaju da odobravaju članstvo u EU i NATO”.

Na pitanje da li je obezbijeđena podrška opzicionih poslanika VMRO DPMNE za potrebnu dvotrećinsku većinu, Bošnjakovski je izbjegao da odgovori, rekavši da vlada očekuje da će poslanici slijediti glas naroda, koji se, u velikoj većini izjašnjava za članstvo u EU i NATO.

“Očekujemo da će poslanici slijediti glas naroda, ono što su građani odlučili 30. septembra, ono što mi danas počinjemo kao proces je strateški interes Makedonije – članstvo u EU I NATO”, rekao je portparol makedonske vlade.

Bošnjakovski je objasnio da su predviđena četiri ustavna amandmana, kojima će ispred imena države Makedonija biti dodata geografska odrednica “sjeverna”, biti izmijenjena preambula i ojačane garancije za nepovrjedivost granice i teritorijalni integritet, kao i briga za Makedonce u dijaspori.

Da bi u Sobranju izglasala ustavne promjene, vladajućim strankama, SDSM i DUI, potrebna je dvotrećinska većina od 80 glasova, što znači da im je potrebna podrška najmanje devet poslanika opozicione koalicije VMRO-DPMNE.

Premijer Zoran Zaev je, u danas objavljenom intervju za grčki “Euronjuz”, rekao da Makedoniji nisu potrebni izbori, i da su toku konsultacije sa poslanicima oko podrške ustavnim izmjenama.

Zaev je ranije najavio vanredne parlamenarne izbore do kraja novembra, ukoliko ne obezbijedi dovoljnu podršku poslanika za izmjenu Ustava.

Dogovorom sa Grčkom o rješavanju skoro trodecenijskog spora oko imena, predviđeno ja da Makedonija do kraja godine usvoji ustavne izmjene kojima će garatovati promjenu imena u Sjeverna Makedonija, kao i grčko priznavanje makedonskog identiteta, jezika, kulture.

Related Posts