Bezbjednost Crna Gora Zaštita imovine

Donacija SAD Crnoj Gori za uklanjanje eksplozivnih naprava

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država je ponudila donaciju EOD opreme za uklanjanje eksplozivnih naprava, Ministarstvu odbrane Crne Gore radi pružanja pomoći u obuci ljudstva i izgradnji kapaciteta EOD tima Pomorskog odreda Mornarice Vojske Crne Gore (MVCG), a u svrhu protivminskog pretraživanja morskog dna. Takođe, oprema može biti korišćena i za potrebe hidrografskih istraživanja, kao podrška Odjeljenju za hidrografiju i okeanografiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore.

Predhodno su Sjedinjene Američke Države, 2015. i 2017. godine (kroz isti HMA program USEUCOM‐a) donirale Ministarstvu odbrane Crne Gore opremu slične namjene (EOD čamac sa pratećom opremom) u vrijednosti od 278.423,67 USD i („Tuff Boat“ veliki EOD čamac sa pratećom opremom) u vrijednosti od 197.242,45 USD, čija upotreba je značajno unaprijedila naše EOD sposobnosti.

Ovom donacijom planirano je opremanje EOD sposobnosti (Explosive Ordinance Disposal – uklanjanje eksplozivnih naprava) dva „Borbena diverzantska čamca sa automatskim naduvavanjem (CRRC) oznake P5.8“, čija vrijednost sa dodatnom opremom iznosi 72.960,96 USD.

Humanitarian Mine Action (HMA) program odnosi na pomoć odabranim zemljama u razvijanju nacionalnih kapaciteta za uklanjanje mina. Program pruža humanitarnu pomoć pri uklanjanju mina u zemljama sa kopnenim ili vodenim područjima koja su kontaminirana zaostalim minama koje predstavljaju potencijalnu opasnost po život i zdravlje ljudi, životnu sredinu i ekonomiju.

Related Posts