Bezbjednost Izdvojeno Zaštita na internetu

FBI otkrio imena sedam najtraženijih ruskih hakera

FBI je otkrio sedam najtraženijih ruskih hakera nakon što su špijuni ruske obavještajne službe GRU, protjerani iz Holandije, nenamjerno otkrili imena još 300 agenata iz Kremlja.

Kako je navedeno na pres konferenciji u Washingtonu, riječ je o hakerima koji bi mogli da budu “naoružani i opasni”.

Operativci ruske vlade optuženi su za hakovanje kompjuterskih mreža razičitih organizacija u pokušaju da zaustave skandal oko dopinga ruskih atletičara.

To su: Dmitrij Badin, Artem Mališev, Aleksej Minin, Aleksej Morenets, Evgenij Serebrjakov, Oleg Sotnikov i Ivan Jermakov.

Kako je rečeno, njih sedmorica trebalo bi da se smatraju naoružanim i opasnim i mogu biti “međunarodni rizik”.

Vjeruje se da su muškarci na toj listi dio Putinove navodne jedinice na Cyber napad.

Istraživačka novinarska agencija “Bellingcat” koja je otkrila prave identitete napadača koji su otrovali Sergeja Skripalja, objavila je da su dvojica od četvorice Rusa koji su u aprilu protjerani iz Holandije, registrovani da žive u Vojnoj akademiji ruske vojno obavještajne agencije GRU u Moskvi.

Automobil marke lada Alekseja Moreneca, jednog od četvorice protjeranih, također je registrovan na adresi odjeljenja za hakere GRU, nedaleko od Vojne akademije i istraživači su rekli da su pretragom ostalih vozila registrovanih na ovoj adresi identifikovali 305 drugih članova jedinice 26165 koja je optužena za provođenje hakerskih napada širom svijeta.

Related Posts