Analize Izdvojeno Oružje Svijet Vijesti

Rusija postala drugi najveći proizvođač oružja na svijetu

Rusija je postala druga najveća sila po proizvodnji oružja u svijetu, a na tu poziciju s koje je izbacila Veliku Britaniju, zasjeli su nakon što su njihove kompanije koje se bave proizvodnjom vojne opreme prodale 9,5 posto ukupno prodanog oružja u 2017. godini. Na prvom mjestu je SAD s 57 posto, a Velika Britanija na trećem, sa 9,5 posto.

Indeks SIPRI koji prati kompanije koje se tim poslom bave, pokazuje kako su 10 ruskih kompanija koje se nalaze među top 100 najuspješnijih, povećale svoju prodaju za 8,5 odsto 2017. godine i skočile na 37,7 milijardi dolara.

“Ruske kompanije zabilježile su značajni porast prodaje oružja od 2011. godine. Prati to i njihovu sve veću potrebu modernizacije vojnih snaga”, rekao je Siemon Wezeman, iz SIPRI-a.

Te kompanije nemaju nikakvu konkurenciju na ruskom tržištu i zapravo su veliki benefit ostvarile zbog potrebe ruskog predsjednika Vladimira Putina da modernizira njihovu vojsku, piše CNN.

Trend se zaustavio 2017. godine, no kada je Moskva potrošila 61 milijardi dolara na odbranu, bilo je to smanjenje od 17 odsto od prošle godine i prvi zabilježeni pad od 1998. godine. To je ipak smanjenje od njihovih prvobitnih planova obnove zastarjelog vojnog sistema do 2025. godine. No ruski ostaje iznimno visok.

U poređenu sa 2016. godinom ukupna prodaja oružja porasla je za 2,5 odsto, i iznosi 398,2 milijardi dolara, što je veliki rast od 44 odsto od početaka prikupljanja ovih podataka. U podatke nijesu uključene kineske kompanije, s obzirom da su njihovi podaci nedostupni. Porast prodaje oružja zabilježile su i turske kompanije u prošloj godini, i to za 24 odsto.

“Ovaj porast reflektira turske ambicije o razvoju industrije oružja kako bi zapravo ispunili njihovu sve veću potrebu za oružjem i tako postali manje zavisni od stranih dobavljača”, rekao je Pieter Wezeman, iz SIPRI-a.

Među tih top 100 kompanija nalaze se i 42 američke koje su zabilježile povećanje od dva odsto, na 226 milijardi dolara. One ipak zavise o sve većim potrebama za oružjem koje diktira njihovo ministarstvo obrane. Lockheed Martin zadržao je svoju poziciju najvećeg proizvođača oružja na svijetu, koji je zabilježio prodaju od 44,9 milijardi dolara u 2017. godini.

Vojni budžet bio je na dnevnom redu predsjednika Donalda Trumpa početkom decembra, kada je najavio kako će se vratiti na svoje planove smanjenja vojne potrošnje. U svom tvitu budžet ministarstva obrane od 716 milijardi dolara nazvao je “ludim”, prije nego je u stvari pristao na budžet kojeg je predložio ministar obrane James Mattis od 750 milijardi dolara za ovu godinu.

Related Posts