Bezbjednost Školovanje

Završena NATO terenska vježba Srbija 2018

Svečanim postrojavanjem učesnika danas je završena NATO međunarodna terenska vježba „Srbija 2018“, na kojoj je učestvovao i crnogorski tim za zaštitu i spašavanje od poplava uz upotrebu čamaca.
Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), saopšteno je da su tim iz Crne Gore sačinjavali predstavnici Direktorata za vanredne situacije i službi za zaštitu i spašavanje Glavnog grada, Cetinja, Kotora, Ulcinja, Bara i Nikšića.
„Vježba koju su organizovali Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije i Evroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) održavala se na sedam lokacija u Mladenovcu i njegovoj okolini od 7. do 12. oktobra“, kaže se u saopštenju.
Dodaje se da je vježba okupila predstavnike 38 država sa ukupno dvije hiljade učesnika, dok se njen scenario odnosio na uvježbavanje djelovanja i saradnje u slučaju zemljotresa, poplava i saobraćajnih udesa.
Iz MUP-a su saopštili da je učesnike iz Crne Gore tokom vježbe posjetio generalni direktor Direktorata za vanredne situacije, Mirsad Mulić.
On kazao da je zadovoljan profesionalnim odnosom tima u realizaciji aktivnosti i pokazanim nivoom vještina i sposobnosti, posebno u pogledu saradnje sa drugim međunarodnim timovima u spašavanju od poplava.
„Jedan od ciljeva vježbe bilo je i testiranje novih informacionih tehnologija, gdje je i Crna Gora kroz učešće doprinijela predstavljanju komandnog sistema nove generacije – NICS“, navodi se u saopštenju i dodaje da su predstavljeni kapaciteti i dometi korišćenja telemedicine u slučaju prirodnih i drugih nesreća.
Na vježbi je u okviru Balkanskog medicinskog tima učestvovalo i sedam predstavnika Vojske Crne Gore (VCG).

Related Posts