Bezbjednost Region Vijesti

Haradinaj: Ponosan sam što sam bio dio oslobađanja Kosova

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je da najava transformacije Kosovskih oružanih snaga u vojsku koja bi trebalo da broji 5.000 vojnika, nikoga ne treba da plaši.

On je, nedavno u Bečićima, za portal UPA kazao da je jaka propaganda, naročito srpskih medija, protiv formiranja kosovske vojeske ali da to smatra problemom srpskih medija i tamošnje propagande.

“I Aleksandar Vučić i Srbija i svi znaju da nikada u istoriji Albanci nijesu prijetili nekome ko živi s njima… Vučiću treba hrabrost da svom narodu objasni da život Kosova ne zavisi od Beograda. Kosovo će biti bezbjednije kad završi arhitekturu bezbjednosnih institucija. Niko ne može nikome da prijeti. I Srbi na Kosovu će biti bezbjedniji kad budemo završili arhitekturu bezbjednosnih institucija”, smatra on.

Haradinaja ne zabrinjava ni to što se srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić svako malo pohvali kako je neka nova zemlja povukla priznanje nezavisnog Kosova.

“Srbija samo gube vrijeme s nama. Mi imamo vremena koliko god oni hoće. Nijedna država nije povukla priznanje nezavisnog Kosova. Mi smo gubili vrijeme od devedesete nadalje. Nama ne može biti gore nikada. Taj pritisak Srbije ne može nikako da nam oteža život da bismo mi jednog dana rekli ‘E, šta vi mislite u Beogradu?’ Dačić i ostali neka se zabavljaju, ako imaju vremena i novca za to”, poručuje Haradinaj.

On je naglasio da je ponosan što je kao komandant Oslobodilačke vojske Kosova imao ulogu u, kako kaže, oslobođenju Kosova. Haradinaj je tada izgubio dva brata, sam je ranjen a u ranijim intervjuima je na pitanje da li je on nekoga lično ubio odgovarao da “vjerovatno jeste”. Zbog toga ga dio srpske javnosti smatra ratnim zločincem, a Albanci herojem. Na pitanje je danas  ljut što je u ratu ostao bez najrođenijih, ali i kako se osjeća znajući da je neko stradao od njegove ruke, Haradinaj odgovara da su Albanci na Kosovu tada bili u opasnosti.

“Naši životi su bili u opasnosti. Miloševićev režim bio je opasan i za svoj narod. Ja sam ispunjavao građansku dužnost. Ustao sam da odbranim svoj život, porodicu i svoj narod koji je na kraju oslobođen. Meni je čast što sam imao ulogu u oslobođenju mog naroda. Naravno, ja poštujem i Srbiju i vrijednosti srpskog naroda. Ali kad su u pitanju prava mog naroda, biram ono što jesam. Dolazim iz porodice koja ima svijest o tome ko smo i na šta ciljamo. Imamo i kanone u poštovanju i prijatelja i neprijatelja. To nećemo promijeniti ni zbog nekog događaja ni zbog nekog interesa. Ljudi koji žive s nama znaju da smo dostojanstven narod. Riječ danas vrijedi više nego potpis”, kaže Haradinaj.

On naglašava da poštuje svakoga ali da uvijek prvo bira svoj narod.

 

Related Posts