Intervju

INTERVJU: JUSTIN M. BISHOP: CRNA GORA, A TIME I BALKAN SU SVE BEZBJEDNIJI

Američki stručnjak za bezbjednost Džastin M. Bišop, kaže da je Balkan daleko bezbjednije mjesto danas nego prije nekoliko godina, i da je Crna Gora ulaskom u NATO odabrala pravi put ka stabilnosti i sigurnosti i učvršćivanju demokratije. Ovaj američki stručnjak je u intervjuu za UPA portal istakao da postoje i oni koji ne žele jačanje odnosa Crne Gore sa Zapadom, ali da oni nemaju nikakvu alternativu koju bi ponudili našoj zemlji.
“Te iste nacije mogu malo toga ponuditi po pitanju alternativnih političkih ili bezbjednosnih rješenja koja mogu zadovoljiti želju Crne Gore da dobije pristup zapadnim tržištima i mogućnostima”, tvrdi Bišop.
Prema njegovim riječima pristupanje Crne Gore NATO-u važna je prekretnica na putu ove države prema stabilnosti, demokratiji i sigurnosti u regiji poznatoj pod nazivom “evropsko bure baruta”.

UPA: Nalazimo se na Balkanu za koji se još uvijek govori da je nesiguran i da treba preduprijediti rizike i eliminisati nesigurnosti u društvu. Vi ste upoznati sa situacijom u ovom regionu. Kako od Balkana napraviti sređen, demokratski region i kako eliminisati sve rizike?

BISHOP: Kao prvo, smatram da je Balkan uopšteno govoreći sigurno mjesto za život, putovanje i rad. Moj prvi susret s Balkanom bio je 1995. godine u svojstvu oficira Američke vojske u IFOR-u pri NATO-u u Bosni i Hercegovini. Mogu sa sigurnošću reći, i mislim da će se mnogi složiti, da je Balkan bio mnogo opasniji tada u usporedbi sa sadašnjim stanjem. Nadalje, jedini način na koji bi se zasigurno eliminisao rizik jeste ne baviti se aktivnošću koja nosi rizik. Naravno, gotovo je nemoguće očekivati od osoba i preduzeća da ne djeluju, stoga bilo kakvo djelovanje uvijek sa sobom nosi rizik i nesigurnost. Međutim, možemo upravljati rizikom ako smo upoznati s dvije stvari: 1) što (ili ko) prijeti našem poslovanju ili aktivnostima, i 2) kako smo “izloženi” ili ranjivi po pitanju takvih prijetnji jer nam nedostaje informisanosti, obučenosti, opreme, planova ili procedura. S ovim dvijema ključnim informacijama možemo započeti s koracima za ublažavanje i smanjenje rizika.

UPA: Crna Gora je ušla u NATO. U Alijansi su već Hrvatska i Albanija, a Makedonija je dobila poziv da se priključi. Koliko to utiče na bezbjednost regiona i očekujete li da i ostalezemlje Zapadnog Balkana krenu putem Crne Gore, Hrvatske i Albanije?

BISHOP: Pristupanje Crne Gore NATO-u važna je prekretnica na putu ove države prema stabilnosti, demokraciji i sigurnosti u regiji poznatoj pod nazivom “evropsko bure baruta”. Što su čvršće političke, privredne i sigurnosne veze balkanskih zemalja s Evropom i Zapadom, regija će postati stabilnija, a mogućnosti za sukob manje. Od 1700-ih godina filozofi kao što su Kant, Paine i Tocqueville tvrdili su da su demokratske nacije manje sklone započeti rat s drugim demokratskim nacijama. Istorija je pokazala da su u velikoj većini slučajeva bili u pravu. Iako naravno postoje nacije koje ne žele vidjeti jačanje odnosa Crne Gore (i drugih regionalnih sila) sa Zapadom, te iste nacije mogu malo toga ponuditi po pitanju alternativnih političkih ili sigurnosnih rješenja koja mogu zadovoljiti želju Crne Gore da dobije pristup zapadnim tržištima i mogućnostima.

UPA: Kompanije na čijem ste čelu su već prisutne u regionu Zapadnog Balkana. Šta je njihov cilj?

BISHOP: Društvo Offline Solutions d.o.o. osnovano je kako bi pružilo preduzećima i organizacijama jugoistočne Evrope i Balkana druge mogućnosti po pitanju korporativne sigurnosti i upravljanja rizikom. Kao društvo i zahvaljujući stručnjacima koje zapošljavamo za pružanje podrške klijentima širom svijeta, pristupamo sigurnosnim izazovima i ublažavanju rizika koristeći tzv. “diskretne” sigurnosne protokole. Ovakve se metode često povezuju s evropskom i sjevernoameričkom filozofijom i principima sigurnosti i upravljanja rizikom te predstavljaju ono čime se Offline Solutions ističe na lokalnom sigurnosnom tržištu.

UPA: Očekujemo Vas u Crnoj Gori. Kako vidite, u bezbjednosnom smislu, budućnost Crne Gore i može li ona da bude i dalje predvodnica reformi u demokratskom i bezbjednosnom sektoru, iako je jedna od najmanjih država regiona?

BISHOP: Mišljenja sam da Crna Gora, zajedno s drugim malim europskim državama (npr. Lihtenštajnom, Luksemburgom, Švajcarskom) može biti važan član saveza demokratskih nacija u Evropi. Trebaće vremena i neće biti jednostavno, ali ako to narod želi, to će i dobiti. Treba započeti s reformom i poštovanjem djelovanja demokratskih institucija što vodi do jake privrede te samim time, mira i sigurnosti.

UPA: Uspostavljate saradnju i sa partnerima iz Crne Gore. Recite nam nešto više o tome.

BISHOP: Društvo Offline Solutions d.o.o. imalo je čast sklopiti partnerstvo s izvrsnim sigurnosnim društvima u Crnoj Gori, tj. Alfa AC Security i Urban Protection Training Center. Od 2014. godine surađujemo s ovim društvima, točnije g. Aleksandrom Đuričkovićem na razvijanju koncepta “centra izvrsnosti za sigurnosnu obuku”. Riječ je o privatnom centru koji nudi taktičku sigurnosnu obuku namijenjenu javnom i privatnom sektoru, kao i akademske kurseve, konferencije i simpozijume usresređene na globalni terorizam te prijetnje cyber sigurnosti. Ovaj je projekt prvi takve vrste na Balkanu te će predstavljati izvrstan doprinos evropskoj sigurnosti i stabilnosti od strane najnovijeg evropskog člana NATO-a.

UPA: Gospodine Bišop, kao čovjek koji ima ogromno bezbjednosno iskustvo i kao neko ko dobro poznaje bezbjednosne prilike u svijetu kako vidite ulogu portala čiji ste suvlasnik u Crnoj Gori i regionu?

BISHOP: Sigurnosni portal predstavljaće korisan izvor informacija za menadžere sigurnosti, sigurnosna društva i stručnjake te pojedince, preduzeća ili organizacije koje zanima ova tematika. Portal će pružati podatke o važnim događanjima i aktivnostima za sigurnosni sektor te će promovisati provjerena iskustva i najbolje prakse iz svijeta sigurnosti. Nadalje, portal će promovisati stručni razvoj kroz informisanost i oglašavanje međunarodnih sigurnosnih konferencija, obuka te mogućnosti stručnog sertificiranja. Takođe može biti forum za najavu i rasprave o konkursima za sigurnosne ugovore koje društva i privatnici mogu smatrati zanimljivim. Cjelokupno gledajući, riječ je o načinu na koji se ljudi mogu povezati sa stručnim sigurnosnim istomišljenicima širom regije.

UPA: Da li mislite da će portal imati zapaženu ulogu i doprinijeti boljoj bezbjednosti u region?

BISHOP: Naravno. Ključ za rješavanje problema i poboljšanje bilo čega je komunikacija. Portal otvara vrata i stvara načine za ozbiljne stručnjake da razmotre nove tehnologije ili one u procesu nastajanja, da rasprave o izazovima i problemima i pronađu rješenja. Ovakva vrsta internetske saradnje značajno će koristiti pojedincima kojima je ovo polje novo, kao i već iskusnim stručnjacima. Cilj je razviti pouzdanu internetsku zajednicu stručnjaka te na taj način izgraditi sveobuhvatan izvor sigurnosnih podataka, vještina i iskustava u regiji.

UPA: Vi ste čovjek koji poznaje mnoge eksperte iz svijeta bezbjednosti. Da li ćemo imati zadovoljstvo da neki od njih budu aktivni učesnici ovog portala?

BISHOP: Naravno. Većina stručnjaka s kojima sam sarađivao tokom godina rado dijeli svoja iskustva i naučene lekcije, bilo dobre ili loše. Iako sigurnosni portali kao koncept postoje već duže vrijeme u Europi i Sjevernoj Americi, oni predstavljaju novinu na Balkanu. Kao takav, ovaj će portal biti vrijedan i važan mehanizam za dijeljenje te razmjenu informacija među sigurnosnim stručnjacima jugoistočne Evrope i ostatka svijeta.

UPA: Šta će, po Vama, ovaj portal imati kao glavni cilj?

BISHOP: Informisati, edukovati, izgraditi povjerenje i stvoriti brojne mogućnosti.

UPA: Da li ćete iskoristiti Vaš autoritet i u Crnu Goru dovoditi ljude iz bezbjednosti koji su prepoznatljivi u svijetu?

BISHOP: Svakako ću dati sve od sebe da to provedem u djelo.

Ko je JUSTIN M. BISHOP
Justin M. Bishop ima 30 godina iskustva u međunarodnom javnom i privatnom sigurnosnom sektoru te je direktor društva Offline Solutions d.o.o. za upravljanje korporativnim rizikom sa sjedištem u Splitu u Hrvatskoj. Bishop je ovlašten za upravljanje sigurnošću od strane Američkog društva za industrijsku sigurnost (ASIS) te posjeduje sertifikate za Međunarodno ovlaštenog stručnjaka za zaštitu (CPP) i Stručnjaka za fizičku sigurnost (PSP). U 2018. Bishopu je dodijeljen sertifikat za Stručnjaka za upravljanje sigurnosnim rizikom na nivou države od strane Međunarodnog udruženja za sigurnost i zaštitu nevladinih organizacija (INSSA).

 

M P

Related Posts