Bezbjednost Region Vijesti

Mađarska za članstvo Makedonije i BiH u NATO

Peter Sijarto, ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske, kazao je da njegova zemlja podržava članstvo Makedonije i Bosne i Hercegovine u NATO, prenosi agencija Anadolija (AA).

Sijarto je istakao je da je Makedonija poduzela ozbiljne korake kako bi postala članica NATO-a, dodajući kako očekuje da postane članica Alijanse nakon što je ova zemlja riješila problem oko imena s Grčkom.

Dodao je da će Mađarska i dalje nastaviti podržavati evroatlanski put Makedonije.

“Makedonija je već odavno trebala biti članica NATO-a. Napori koje je do danas poduzela su dovoljni”, kazao je mađarski šef diplomatije.

On je istakao da neriješeni problemi na Zapadnom Balkanu uzrokuju dodatne poteškoće, dodajući da bi intenziviranje procesa integracija u evroatlantske organizacije značajno pomoglo rješavanju postojećih problema.

Sijarto je naglasio i da je BiH u geografskom smislu blizu Makedonije zbog čega je, kako je kazao, važno da i u toj zemlji bude uspostavljena stabilnost.

Makedonija je u julu ove godine dobila poziv da se pridruži NATO paktu, dok su ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na današnjem sastanku odobrili prvi Godišnji nacionalni program čime je Bosna i Hercegovina dobila ponudu za Akcioni plan za članstvo u NATO.

Related Posts