Crna Gora Izdvojeno Vijesti

Slučaj Pozdnjakov: Zeković saslušan u svojstvu svjedoka, tužilaštvo će saslušati i Filipovića

Zeković

Organizacioni koordinator Građanske inicijative “21.maj”, mr Aleksandar Saša Zeković saslušan je danas u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, u svojstvu svjedoka u krivičnom predmetu protiv osumnjičenog Vladislava Pozdnjakova iz Rusije za krivično djelo ugrožavanje sigurnosti iz člana 168 stav 1 Krivičnog zakonika.

“Prisutni državni tužilac Vukas Radonjić je bio krajnje profesionalan i  od Uprave policije zatražio da putem Interpola utvrde gdje se Pozdnjakov danas nalazi. Tužilac je od policije obaviješten da je Podznjakov navodno napustio Crnu Goru još 4. februara ove godine, preko graničnog prijelaza Božaj. U daljem postupku biće saslušan i Ljubomir Filipović, iz Budve, izvršni koordinator Građanske inicijative “21.maj”, koji je redovno pratio aktivnosti Pozdnjakova u njegovoj grupi na aplikaciji Telegram, koju prati oko 100.000 članova. Policija mi je saopštila da rade moju bezbjednosnu procjenu ali mi do danas nije odgovorila kakva je”, kazao je Zeković u izjavi za UPA portal.

Podsjećamo, ruski državljanin Vladislav Pozdnjakov, koji se vezuje za ekstremističko djelovanje i čiji je rad u Ruskoj federaciji zabranjen, prijetio je Zekoviću putem navedene grupe. Naime, on je 30. marta 2022.godine napisao “Zekoviću, tebi se obraćam, za svoje lažovine odgovarćeš debelo. Sam si sebi potpisao kaznu. Prenesite to ovom ćelavom pederu”. Zeković je istog dana to prijavio policiji. od kada mu je dodijeljena jedna vrsta pojačane zaštite po mjestu stanovanja i kretanja.

Foto: Vladislav Pozdnjakov/Telegram

Podznjakov, čija je organizacija „Muška država“ zabranjena i proglašena terorističkom i ekstremističkom u Ruskoj Federaciji, poslije čega je on preselio u Crnu Goru, kod nas se u žiži našao kada je hrvatski “Jutarnji list” objavio da ovaj ekstremista iz Podgorice na društvenim mrežama podržava agresiju Vladimira Putina na Ukrajinu.

Zeković je, dan pošto je Jutarnji objavio priču, 15. marta, podnio prijavu policiji i tužilaštvu, u ime Građanske inicijative „21. maj“ da istraže djelovanje Pozdnjakova u Crnoj Gori, a dopunu prijave im je dostavio 18. marta. Iz Tužilaštva su mu 21. marta odgovorili da nema elemenata za gonjenje Pozdnjakova, te da je Crnu Goru napuštio 4. februara. Pozdnjakov je na svom kanalu na mreži Telegram, međutim, tvrdio drugačije i bio je kategoričan da je i dalje u našoj zemlji.

Pobjeda je 30. marta objavila priču da je 27. marta na mejl kabineta direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejana Vukšića stigla prijeteća poruka, navodno od Pozdnjakova, u kojoj je zaprijestio da je minirao TQ Plaza u Budvi i da će je raznijeti ako crnogorske televizije ne budu pozitivno izvještavale o agresiji Rusije na Ukrajinu… Poslije nekoliko sati pretrage objekta utvrđeno je da je dojava bila lažna.

Dva dana kasnije, 1. aprila, na mejl adrese više institucija od Vlade do Ministarstva unutrašnjih poslova, stizali su prijeteći mejlovi Pozdnjakove grupe „Muška država“, da će „dići sve škole u vazduh“ ako se ne ispune njihovi zahtjevi – promjena vlasti u Crnoj Gori i promjena rukovodstva Agencije za nacionalnu bezbjednost. Prijetnje su stigle i na adrese više škola, tako da je tog dana nekoliko obrazovnih ustanova evakuisano… Tog dana je nekoliko škola u Crnoj Gori i evakuisano. Tek nakon toga i tužilaštvo je ozbiljnije pristupilo slučaju „Pozdnjakov“ i formiralo predmet.  E.H.K.

 

Related Posts