Analize Bezbjednost Crna Gora Lična bezbjednost Region Terorizam i antiterorizam Vijesti

“Oružje sa Balkana glavna prijetnja evropskoj bezbjednosti”

Milioni komada lakog oružja na Balkanu su “glavna prijetnja evropskoj sigurnosti”, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv Le Drijan.
Njemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je novinarima u Parizu, gdje je održan skup o širenju malokalibarskog naoružanja sa Balkana, da je takva “situacija neprihvatljiva”.”Teroristi i kriminalci i dalje ubijaju ljude širom Evrope”, prenio je Index.hr.Procjena Evropola je da na zapadnom Balkanu ima između tri i šest miliona komada vatrenog oružja, istakao je Le Drijan.

Oružjem koje dolazi s tog područja, kako je dodao, uveliko se koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudija Rober Želi koji sudi za kriminal i odlučuje o pomilovanjima tvrdio je 2016. da su se “srpske grupe pojavljivale u trećini istraga u Francuskoj za međunarodno krijumčarenje oružja – 31,5 odsto”.

Le Drijan i Mas sastali su se u okviru francusko-njemačke koordinacione inicijative za suzbijanje krijumčarenja vatrenog oružja, na zapadnom Balkanu koja je pokrenuta krajem 2017. i koja je utvrdila plan djelovanja do 2024.

“U napadima u Francuskoj u januaru i novembru 2015. teroristi su se koristili nezakonitim oružjem s tog područja”, podsjetio je francuski ministar.

Related Posts