Analize Bezbjednost Crna Gora Oružje Region Vijesti

Teroristi i kriminalci nastavljaju da ubijaju ljude

Milioni komada lakog oružja koji cirkulišu na Balkanu predstavljaju “veliku prijetnju za evropsku bezbjednost”, izjavio je danas šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian i dodao da su tokom napada 2015. godine u Francuskoj korišćene između ostalog švercovane puške, srpske verzije ruskog kalašnjikova.

To oružje “predstavlja veliku prijetnju za evropsku bezbjednost”, rekao je Le Drian na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kolegom Hajkom Masom, i dodao da je situacija neprihvatljiva jer “teroristi i kriminalci nastavljaju da ubijaju ljude po čitavoj Evropi”.

“Evropska policijska služba (Evropol) ocjenjuje da između tri i šest miliona komada vatrenog oružja trenutno cirkuliše po zemljama Zapadnog Balkana. To je ogroman broj”, rekao je francuski ministar aludirajući na Hrvatsku, BiH, Albaniju, Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru i Srbiju.

Prema njegovim riječima, oružje sa tog područja u većini slučajeva koriste kriminalne i terorističke mreže.

Francuski sudija zadužen za kriminalne afere Rober Želi ocijenio je da se 2016.”srpski milje” pojavljuje u jednoj trećini (31,5 odsto) istraga vođenih u Francuskoj a koje se odnose na međunarodni šverc oružja.

“Francuska planira da doprinese finansiranju opreme i softvera za identifikaciju koju bi koristile snage bezbjednosti”, rekao je Le Drian i dodao da Pariz takođe planira postavljanje funkcije saradnika zaduženog za borbu protiv šverca vatrenog oružja u svojoj ambasadi u Beogradu.

Le Drian je rekao da je tokom napada u januaru i novembru 2015. u Francuskoj korišćeno švercovano oružje s tog područja.

Napadači su 13. novembra 2015. godine u Parizu i periferiji koristili između ostalog i srpsku verziju (zastava) ruskog kalašnjikova AK 47, dodao je šef francuske diplomatije.

Le Drian i Mas su se danas sastali u sklopu francusko-njemačke koordinacije borbe protiv šverca vatrenog oružja na Zapadnom Balkanu. Ta inicijativa je pokrenuta krajem 2017. godine, u namjeri da se određeni ciljevi postignu do 2024.

Related Posts