Bezbjednost Oružje Svijet

SAD najveći prodavac oružja u svijetu

SAD su i dalje ubjedljivo najveći prodavac oružja u svijetu, s 57 odsto učešća na tržištu u 2017. i 42 kompanije u prvih 100 najvećih prodavaca, navodi se u danas objavljenom izvještaju Stokholmskog instituta za istraživanje o međunarodnom miru (Sipri).

“Američke firme imaju neposrednu korist od neprestane potražnje američkog ministarstva odbrane za oružjem”, rekla je Od Fleran, direktorica programa istraživanja o naoružanju i troškovima odbrane.

Rusija se probila na drugo mjesto, pretekavši Veliku Britaniju, dok je četvrta Francuska.

“Ruske firme su zabilježile značajan rast prodaje oružja od 2011”, naveo je istraživač Simon Vezeman.

Ruska industrija naoružanja zauzimala je 9,5 odsto svjetske trgovine oružjem u 2017, s prometom od 33 milijarde eura što je rast od 8,5 odsto u odnosu na 2016.

“To je u skladu s povećanim troškovima Rusije za oružje u cilju modernizacije oružanih snaga”, rekao je Vezeman.

Rusija je u septembru na Dalekom istoku održala najveću vojnu vježbu u svojoj istoriji, što je NATO osudio kao probu “sukoba velikih razmjera”.

Kad je riječ o kompanijama, najveći svjetski prodavac oružja je američki Lokid Martin (Lockheed Martin), s prihodom od skoro 45 milijardi dolara.

Od ruskih firmi se najbolje kotira Almaz-Antej, na desetom mjestu i prihodom od 8,6 milijardi dolara za 2017. godinu. To je prva ruska kompanija u prvih deset prodavaca oružja u na svijetu, dok se u prvih sto nalazi još njih devet.

Sipri je naveo da istraživanje nije uzelo u obzir Kinu, jer za nju ne postoje raspoloživi podaci.

Related Posts