Bezbjednost Lična bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam Vijesti

Kineski predsjednik ima čudo od blindiranog auta

Dok Kina nastavlja produbljivati svoje veza sa afričkim zemljama, njihov predsjednik Xi Jinping svoju turneju po toj zemlji zaključio je ljetos. Kineski vođa koji je jedan od učesnika tog rastućeg trgovinskog rata sa SAD-om, taj je put iskoristio kako bi pokazao novu, predsjedničku limuzinu kineske proizvodnje, Hongqi N501.

Ta luksuzna limuzina dugačka nešto manje od šest metara dizajnom podsjeća, sasvim namjerno, na automobile poput Rolls-Roycea, Bentleya, i Mercedesa, marke automobila koje su jako popularni članovi voznog parka uticajnih predsjednika, poput ruskog Vladimira Putina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una. Po nekim natpisima ona ima V8 motor sa 400 konjskih snaga, automatski mjenjač i s jednim rezervoarom može prijeći više od 800 km, piše The Drive.

Osim toga o njoj se jako malo može pronaći javnih podataka, a kad su se prve informacije pojavile 2016. godine, pretpostavljalo se kako će nova limuzina postati dio komercijalne Hongqi linije. Do maja ove godine Hongqi još uvijek nije bio lansirao model N501, i nije se mogao naći u njihovim katalozima. Jedan primjerak spazili su u Kini, sa vojnim registarskim oznakama, što je upućivalo na mogućnost da je riječ o modelu kreiranom posebno za vladajuću strukturu zemlje.

Fotografija pokazuja ovaj model u Africi, model sa oklopnim vratima i prozorima. Sigurno ima i još nekih posebnih sigurnosnih dodataka, kao što je sigurnosno komunikacijska oprema koja pomaže u održavanju veza, komunikacije u pokretu, što koriste i ostali svjetski vođe.

Ne zna se da li je Hongqi u procesu izrade nove verzije N501, možda i bez oklopnih dodataka, koji bi mogao biti u komercijalnoj upotrebi ili je ovaj model posebno dizajniran za predsjednika. Postoji mogućnost da koristi i neke dijelove proizvedene izvan granica Kine.

Related Posts