Bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam Vijesti

Strazbur na nogama, uhapšena porodica napadača

Francuski policijski zvaničnici identifikovali su osumnjičenog kao Šerifa Šekata (29), koji je izvršio napad na Božićnom vašaru u Strazburu.
Tom prilikom ubio je troje ljudi, a ranio najmanje 14.

Osumnjičen da je izveo napad u Strazburu u utorak uveče uzvikivao je “Alahu akbar” (Bog je veliki) dok je pucao, izjavio je pariski tužilac Remi Hajc.

“S obzirom na metu, njegov način operisanja, njegov profil i svjedočenja onih koji su ga čuli kako uzvikuje ‘Alahu akbar’, antiteroristička policija je pozvana na akciju”, rekao je on danas novinarima, prenosi Rojters.

Više od 600 pripadnika snaga bezbjednosti učestvuje u “lovu” na osumnjičenog, a pomažu im granični policajci Njemačke.

Francuski predsjednik Emanuel Makron sazvao je hitan sastanak u predsjedničkoj palati u Parizu u vezi sa jučerašnjim napadom u Strazburu u kojem je ubijeno najmanje dvoje, a povrijeđeno još desetak ljudi.

Sastanku savjeta odbrane prisustvuju i vrhovni vojni zvaničnici, kao i članovi vlade, uključujući premijera i ministre odbrane, unutrašnjih i spoljnih poslova.

Oni će razgovarati o napretku istrage, ali i o drugim bezbjednosnim mjerama pošto je vlada digla nivo uzbune u cijeloj zemlji i poslala policijske snage u Strazbur u potragu za osumnjičenim, navodi AP.

Majka, otac i dvojica braće osumnjičenog za pucnjavu u Strazburu, zadržani su u pritvoru zbog ispitivanja, javlja Rojters, pozivajući se na izvore bliske istrazi.

Related Posts