Bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam Vijesti

Senatori ne odbacuju ideju da vojska gradi zid 

Predsjednici odbora za oružane snage i za finansije američkog Senata kazali su da će razmotriti najnoviji predlog predsjednika Donalda Trampa da vojska izgradi zid prema Meksiku.

Tramp je izjavio da će, ako bude potrebno, oružane snage izgraditi zid na granici s Meksikom.

“Ako nam demokrate ne daju glasove za obezbjeđenje naše zemlje, vojska će izgraditi zid”, naveo je Tramp na Tviteru.

Zid na granici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Meksika trebalo bi, prema predsjedniku Trampu, da spriječi ilegalne ulaske na teritoriju SAD.

Kako prenosi “Vašington egzaminer”, predsjednik senatskog Odbora za finansije Ričard Šelbi, rekao je da Tramp, prema Ustavu, ima pravo i dužnost da brani naciju i štiti granice, kao i da čini sve ono što iz toga proizlazi.

Šef Odbora za oružane snage Džim Inhof, kazao je da je sa Trampom razgovarao prošle sedmice o tome.

“Sve zavisi od toga koliko ćemo novca izvući za odbranu. Ako ga bude malo, usprotiviću se (izgradnji zida na taj način), jer moramo da obnovimo našu odbranu”, rekao je Inhof.

Vašington egzaminer ukazao je i na pravni aspekt tog pitanja, odnosno da li Pentagon ima ovlašćenja da preuzme ulogu koja se prije svega dodjeljuje policiji na granici.

List podsjeća da je Pentagon već ranije bio uključen u izgradnju 45 kilometara dugog zida na granice sa Meksikom, pored svog vojnog poligona u Arizoni.

Međutim, svaki takav projekat mora biti usklađen sa federalnim zakonima, i ta procedura bi mogla da potraje godinama.

Related Posts