Bezbjednost Lična bezbjednost Svijet Terorizam i antiterorizam Vijesti

U Strazburu troje mrtvih, 12 ranjenih

U pucnjavi koja se sinoć dogodila u centru Strazbura, u blizini Božićnog vašara, ubijene su tri osobe, a 12 ljudi je ranjeno, saopštile su francuske vlasti.
Vlasti su navela da je napadač u bjekstvu.
Sektor pariskog tužilaštva za borbu protiv terorizma pokrenuo je istragu za “ubijanje i pokušaj ubijanja u vezi sa terorističkim poduhvatom” i “zločinačko terorističko udruživanje”, javljaju francuski mediji.
Francuska vlada je podigla nivo bezbjednosti na “vanredan u slučaju napada”.
Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane saopštio je jutros da su u napadu ubijene tri osobe, a 12 ranjeno od kojih šest teško.
On je rekao da oko 350 policajaca i žandarma i dva helikoptera i dalje tragaju za osumnjičenim, koji je godinama radikalizovan i dvaput kršio zakon.
Mediji navode da je napadač porijeklom iz Strazbura i da ima 29 godina, kao i da je poznat po prekršajima u Francuskoj i Nemačkoj zbog kojih je izdržavao zatvorske kazne.
Stefan Moris iz policijskog sindikata FGP kazao je da policija pretražila stan osumnjičenog i pronašla eksplozivni materijal.
Osumnjičeni je sinoć, nešto prije 20 sati, ispalio više pucnjeva na prolaznike koji su posjetili Božićni vašar, a navodno je i sam ranjen u razmjeni vatre sa vojnicima.
Gradonačelnik Roland Ri rekao je da je napadač ušao u bezbjednosnu zonu oko vašara i odatle otvorio vatru, prenosi televizija BFM.
Policija je sinoć evakuisala centar grada, a osobe koje su se našle na licu mjesta u trenutku kada su pucnji ispaljeni sklonjene su u okolne lokale.
Francuska vlada je pojačala bezbednost, pooštrivši kontrole na granicama i na svim Božićnim vašaraima u Francuskoj kako bi se izbjegla opasnost da se ovakav incident ponovi.
Škole u Strazburu danas su otvorene, ali Božični vašar neće raditi, a zastave su spuštene pola koplja, rekao je gradonačelnik.
AP napominje da je Božićni vašar u Strazburu najveći u Francuskoj, a da se nalazi u blizini gradske katedrale.

Related Posts