Bezbjednost Izdvojeno Region Vijesti

Mogerini i Han pisali Haradinaju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrem i komesar za evropsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rješenje problema vezanog za takse sa Srbijom, javlja dopisnik prištinskog lista “Koha ditore” iz Brisela.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica “UNMIK” u CEFTA sporazumu zamijeni odrednicom “Kosovo”, a zauzvrat traže da prištinske vlasti u znak dobre volje prije sjutrašnjeg sastanka Savjeta za Sporazum o stabilizaciji i pridružživanju (SSP) u Briselu privremeno suspenduju primjenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Haradinaj bi trebalo sjutra da se sastane u Briselu sa Mogerini, javila je KTV.

Kako se navodi, sastanak vladine delegacije održžaće se u okviru procesa implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova i EU.

Očekuje se, kako navodi KTV, da će se razmatrati i rezolucija o dijalogu, odluka o osnivanju vojske, kao i o uvođenju takse od 100 odsto za proizvode iz centralne Srbije.

Related Posts