Izdvojeno Svijet

Erdogan: Zapad da podijeli teret odgovornosti za izbjeglice

Turska neće zatvoriti svoje granice sa EU za sirijske izbjeglice, saopštio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, poručivši da zapad treba da preuzme dio tereta izbjegličke krize.

“Zovu me i kažu: zatvorite granice. Ja im kažem: kasno. Zapad treba da podijeli teret odgovornosti za izbjeglice. Danas ću imati sastanak sa premijerom Bugarske, sjutra sa Merkelovom. Na dnevnom redu je 4-5 samita o Siriji”, rekao je Erdogan u Ankari, prenosi “Sputnjik”.

Njemački list “Velt” imao je uvid u interni izvještaj Fronteksa, prema kojem se očekuje pogoršanje situacije i veliki pritisak na granice.

Turska je nakon zaoštravanja situacije u sirijskom Idlibu saopštila da više ne može da zadržava talas izbjeglica i otvorila svoje granice sa EU, kuda je zatim krenulo više hiljada migranata. Za tri dana Grčka je zabilježila oko 20.000 pokušaja prelaska granice, gdje se nalazi na stotine policajaca i vojnika.

Ranije je šef diplomatije Grčke Nikos Dedias izjavio da Turska vodi kampanju dezinformisanja i govori o desetinama hiljada migranata koji su ušli u Grčku što nije tačno.

Ministar policije Turske Sulejman Sojlu je saopštio juče da je granicu prešlo više od 76.000 migranata.

M P

Related Posts