Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti

Tramp povlači polovinu trupa iz Avganistana?

SAD prave planove o povlačenju polovine od 14.000 svojih vojnika koji služe u Avganistanu, nakon što je Tramp proglasio pobjedu nad Islamskom državom.

To je oštra promjena u politici administracije predsjednika SAD Donalda Trampa, s ciljem da primora talibane da prihvate pregovore poslije više od 17 godina ratovanja, navodi Asošiejted pres.

Neimenovani američki zvaničnik je rekao da bi vojnici mogli da budu povučeni do ljeta, ali da konačna odluka nije donijeta.

Nije preciziran ni tačan broj vojnika koji bi trebalo da bude povučen iz Avganistana, ali je navedeno da bi moglo biti izmješteno do polovine ukupnog kontigenta.

Tramp je dugo bio za povlačenje vojnika iz Avganistana, ali ga je dosadašnji ministar odbrane Džejms Matis ubijedio da treba da ostanu i vrše pritisak na talibane i bore se protiv ekstremista Islamske države.

Matis je sinoć podnio ostavku, a zvaničnici navode da je insistiranje Bijele kuće na povlačenju dijela vojnika iz Avganistana bio jedan od ključnih razloga za taj potez ministra odbrane, uz odluku o povlačenju svih američkih vojnika iz Sirije.

Američki zvaničnici najavili su da će Tramp povući svih 2.000 vojnika SAD iz Sirije, pošto je proglasio pobjedu nad Islamskom državom.

Related Posts