Bezbjednost Izdvojeno Svijet Vijesti

Vojni planovi SAD: Korak bliže sukobu sa Iranom?

Američke državne i vojne zvaničnike uznemirio je zahtjev Džona Boltona (John Bolton), savjetnika za nacionalnu bezbjednost predsjednika Donalda Trampa (Donald Trump), upućen Pentagonu, u kojem je zatražio opcije za vojni napad na Iran, pišu svjetski mediji.

Bijela kuća zatražila opcije za napad na Iran

Zahtjev koji je objavljen u nedjelju zapravo je, prema pisanju lista Vol strit žurnal (The Wall Street Journal), upućen Pentagonu još prošle godine, nakon što je grupa militanata u septembru ispalila tri minobacača na diplomatsku četvrt u Bagdadu, u blizini zgrade američke ambasade.

Granate – koje je ispalila grupa povezana s Iranom – pale su na parking i nije bilo povrijeđenih. No, ono što je američkim zvaničnicima uznemirujuće je to što je Vijeće za nacionalnu sigurnost (NSC) predvođeno Džonom Boltonom zatražilo dalekosežne vojne opcije za napad na Iran “kao odgovor na napade koji su uzrokovali malo štete i gdje nije bilo povrijeđenih”, piše list.

“To je definitivno potreslo ljude. Ljudi su bili šokirani. Bilo je zapanjujuće koliko su htjeli da udare na Iran”, rekao je bivši visoki zvaničnik američke administracije o tom zahtjevu.

Pentagon je ispoštovao zahtjev NSC da razvije opcije za napad na Iran, rekli su zvaničnici.

Ali nije jasno da li su prijedlozi dostavljeni Bijeloj kući, da li je Tramp znao za taj zahtjev ili jesu li se u to vrijeme razmatrali ozbiljni planovi za napad SAD-a na Iran.

WSJ naglašava kako je državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo), koji je ovog mjeseca posjetio američku ambasadu u Bagdadu, udružio snage s savjetnikom za nacionalnu bezbjednost Džonom Boltonom u razvoju agresivnije politike usmjerene na slabljenje vlade u Teheranu.

“Mi nećemo stajati po strani dok režim ugrožava međunarodnu sigurnost”, rekao je Pompeo u tvitu 3. januara, nakon što je Iran najavio planove o lansiranju dva satelita u svemir, a Bolton je, takođe, tokom posjete Izraelu ovog mjeseca izjavio kako je Tramp spreman napasti Iran ukoliko ocijeni da je Teheran blizu razvoja nuklearnog oružja.

Zapanjujući” zahtjev

Zahtjev koji je Vijeće za nacionalne bezbjednosti uputilo Pentagonu tražeći opcije za mogući vojni napad na Iran britanski Gardijan (The Guardian) ocjenjuje “zapanjujućim”, ističući kako bi direktan američki napad na Iran mogao pokrenuti sukob dviju nacija koji bi bilo teško zaustaviti, te kako već postoje tvrdolinijaši u oba tabora koji pozivaju na vojni sukob.

Gardijan dodaje kako je državni sekretar Pompeo u nedjelju odbio komentarisati zahtjev upućen Pentagonu kada su ga novinari ispitivali o njegovoj turneji po Bliskom istoku, koja je u velikoj mjeri usmjerena na održavanje arapske solidarnosti protiv Irana.

Nakon okončane posjete Kataru i prije odlaska u Saudijsku Arabiju, Pompeo je govorio o planiranoj antiinranskoj ministarskoj konferenciji koja će se, na američku inicijativu, održati u Varšavi u februaru ove godine.

“Postojaće široka koalicija prisutnih zemalja. A mi ćemo raditi na mnogim pitanjima, uključujući i kako postići da se Islamska Republika Iran ponaša više kao normalna nacija”, rekao je on.

Gardijan takođe podsjeća da je predsjednik Tramp prošle godine donio odluku o povlačenju SAD iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015. godine, te da je sprovodio kampanju intenzivnih sankcija protiv Islamske Republike. Naredba predsjednika o povlačenju američkih trupa iz Sirije, koje su se nalazile u blizini iranskih trupa i militanata koje podržava Iran, Trampova administracija označila je kao “poraz iranskih jastrebova”.

Međutim, zaključuje Gardijan, sa visoko pozicioniranim tvrdolinijašima na obje strane, potencijal za neplanirani sukob ostaje visok, “posebno u zagužvanim morskim stazama Zaliva ili u Iraku.”

Akcije “ratobornog Boltona”

Visoki zvaničnici Pentagona izražavaju duboku zabrinutost da bi Bolton, “ratoborni savjetnik za nacionalnu bbezbjednost” američkog predsjednika, mogao potaknuti sukob s Iranom u vrijeme kada Tramp, povlačenjem američkih trupa, gubi uticaj na Bliskom istoku, piše Njujork tajms (The New York Times).

Od kada je preuzeo funkciju savjetnika za nacionalnu bezbjednost u aprilu prošle godine, Bolton je intenzivirao administrativnu politiku izolacije i pritisaka na Iran – odražavajući animozitet prema iranskim liderima, što datira još iz vremena kada je bio zvaničnik u administraciji Džordža Buša (Georgea W. Busha). Kasnije je, kao građanin, pozivao na vojne napade na Iran, kao i na promjenu režima, podsjeća Njujork tajms.

“Bolton je ostvario napredak u nekim pitanjima, te je tako uvjerio Trampa da se povuče iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu, ali je imao manje uspjeha s drugim pitanjima, kao što je ostanak američkih vojnih snaga u sjeveroistočnoj Siriji kako bi se suprotstavio iranskom utjecaju – a što je Bolton obećao samo nekoliko sedmica prije nego što je predsjednik u decembru objavio povlačenje.”

Proteklih nekoliko dana bilo je burno za Boltona, navodi Njujork tajms. Kada je otputovao u Tursku da bi predstavio zahtjeve pred povlačenje iz Sirije, koji su uključivali i obećanje Turske da neće napadati Kurde u Siriji, turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan odbio je primiti Boltona i njegove zahtjeve.

Potom je Tramp, podržavši svog savjetnika za nacionalnu bezbjednost, u nedjelju na Twitteru objavio da će Sjedinjene Države “ekonomski uništiti Tursku ukoliko napadnu Kurde”.

Related Posts