Analize Svijet Vijesti

Šta proglašenje vanrednog stanja znači za Trampa?

Bijela kuća objavila je kako će predsjednik Donald Tramp proglasiti vaanredno stanje u SAD-u.

Tim potezom zaobići će proces odlučivanja u Kongresu koji prema američkom Ustavu raspoređuje budžetska sredstva pa će možda uspjeti da pronađe i potrebni novac kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom.

Predsjednik Tramp je i ranije govorio o mogućnosti proglašenja vanrednog stanja i to u nekoliko navrata dok je trajala blokada vlade. Tramp proglašenje vanrednog stanja vidi kao način za pronalazak novca kojim će platiti zid na granici sa Meksikom, koji je obećao za vrijeme predizborne kampanje.

Kroz oba doma Kongresa je kasno sinoć i jutros po našem vremenu prošao dvostranački kompromisni zakon o finansiranju savezne vlade.

Isti zakon predviđa 1,27 milijardi dolara za izgradnju zida. Trampu za zid kakav on planira da sagradi treba gotovo šest milijardi dolara.

Taj zakon trebalo bi da potpiše Tramp, a sinoć je Bijela Kuća najavila kako će uz njega potpisati i deklaraciju o proglašenju vanrednog stanja u SAD-u.

Što je tačno vanredno stanje?

Vrhovni sud SAD-a nikada nije tačno definisao što tačno spada pod vanredno stanje. Definicija vanrednog stanja upravo je ono što bi odredilo je li odluka nekog predsjednika o proglašenju vanrednog stanja zakonita ili ne.

Vanredno stanje proglašava se u vremenima krize i efektivno omogućava predsjedniku da zaobiđe redovan politički proces odlučivanja.

Kako piše BBC, proglašenjem vanrednog stanja Tramp će dobiti ovlašćenja sadržana u više od 100 različitih zakona.

Ta ovlašćenja omogućiće mu da zaobiđe redovan proces odlučivanja, a zamišljen je kao mehanizam koji bi djelovao u stanju nužde kada je potrebno donositi brze odluke i kada se ne može čekati odluka Kongresa.

Postavlja se pitanje je li situacija na granici Meksika i SAD-a zaista dovoljna za proglašenje vanrednog stanja.

S jedne strane na granici s Meksikom je, javlja BBC, vraćano ili hapšeno preko 2000 ljudi. Oni koji se zalažu za proglašenje vanrednog stanja kažu da je ovo dovoljan podatak.

Drugi pak tvrde kako je taj broj znatno niži nego prije deset godina te kako se brojne osobe koje pokušavaju da pređu granicu predstavljaju kao tražitelji azila, što znači da pokušavaju da uđu u SAD legalno.

Related Posts