Analize Bezbjednost Crna Gora Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Aleksandar Đuričković planira otvaranje trening centra svjetskog nivoa

“URBAN PROTECTION TRAINING CENTAR Montenegro” ( UPTC Montenegro), privatna ustanova čija je djelatnost organizacija obrazovanja odraslih osoba, planira da u Crnoj Gori otvori jedan od najsavremenijih trening centara. Vlasnik u osnivač UPTC Montenegro Aleksandar Đuričković kaže da će trening centar raditi u sklopu akademije za bezbjednost a biće sagrađen u podgoričkom naselju Barutana.

U ovom trenutku jedan od najsavremenijih trenig centara u Evropi je u Poljskoj, a prema studiji o izgradnji trening centar u Crnoj Gori će biti još na većem nivou.

U sklopu trening centra planirani su razni objekti od onih za smještaj nastavnog osoblja i polaznika, do restorana, raznih poligona, streljana I svega onoga što je potrebno za obuku ali i usavršavanje profesionalaca.

“Postoji više zainteresovanih investitora, a nama su najzanimljiviji oni iz Sjedinjenih Američkih Država. Planiramo da napravimo instituciju koja će se baviti obukom i usavršavanjem profesionalaca u oblasti zaštite ljudi i objekata”, kaže Đuričković.

 

Da se radi o ogromnom projektu koji će Crnu Goru staviti na mapu država koje se organizovano bave bezbjednošću i zaštitom, govori I činjenica da će biti angažovani najbolji svjetski instruktori, većinom iz SAD, a biće ih i iz okruženja i evropskih država.

“Cilj je da omogućimo polaznicima sticanje elementarnih teorijskih i praktičnih znanja u oblasti obezbjeđivanja i sprovođenja zaštite u preduzećima, ustanovama, državnim organima, različitim organizacijama i slično. Polaznici ovakvih centara se osposoblčjavaju za praktičnu primjenu stečenih znanja, radi zaštite pojedinaca i grupe ljudi, kao i antiterosrističkih djelovanja”, kaže Đuričković.

 

Aleksandar Đuričković koji je od oktobra 2012. osnivač “URBAN PROTECTION TRAINING CENTAR Montenegro, kaže da će novi trening centar biti snabdjeven dobro opremljenim poligonima, streljanama, učionicama, savremenom opremom IT sistemima i komfornim svakodnevnim životnim prostorom za nastavno osoblje i polaznike.

“Danas kada je u čitavom svijetu bezbjednost sve više ugrožena, ona postaje imperativ ljudskog djelovanja i otvara se sve veći broj najrazličitijih akademija za bezbjednost. Konstantno se radi na njihovom usavršavanju i na unapređenju opreme, tehnologije i poligona za treninge. Crna Gora je skoro idealno mjesto za jedan takac centar, o čemu svjedoči i interesovanje investitora”, kaže Đuričković.

 

On ističe da je veliko interesovanje i države Crne Gore za ovakav projekat i očekuje značajnu podršku.

“Naše bezbjednosne jedinice su pokazale svoje kvalitete. Ulaskom u NATO otvorene sun am brojne mogućnosti i moramo ih iskoristiti. Dovođenjem najvećih stručnjaka iz ove oblasti, stvorićemo centar na kojem će nam mnogi pozavidjeti. On će omogućiti pored kvalitetne obuke I povećanja bezbjednosti i zapošljavanje naših građana, a postoji dio koji će biti predviđen I za turiste”, kaže Đuričković koji je čovjek koji posjeduje višegodišnje iskustvo u zaštiti visokih vladinih zvaničnika u Crnoj Gori, kao i mnogih značajnih osoba širom svijeta. Radio je na najvišim dužnostima u posebnim policijskim jedinicama Crne Gore, kao i u jedinici za Nacionalnu sigurnost Republike Crne Gore. Bio je šef obezbjeđenja predsjednika Vlade Crne Gore u periodu od 1998 – 2003. A u periodu od 2003. do 2007. godine, bio je šef obezbjeđenja predsjednika Crne Gore.

Na pitanje zašto je budući trening centar locirao baš u Barutani kod Podgorice, Đuričković kaže da je to skoro idealno mjesto za ovu djelatnost.

“Radi što boljeg funkcionisanja specifičnog oblika nastave i kvalitetnog i zdravog prirodnog okruženja, najpovoljniji prostori za komplekse ovakvih institucija su oni izolovani od gusto izgrađenih urbanih naselja”, kaže Đuričković.

 

Related Posts