Bezbjednost Izdvojeno Terorizam i antiterorizam

Šef njemačke obavještajne službe upozorio na sve jaču saradnju radikalne desnice

Šef Službe za zaštitu njemačkog ustava, odnosno unutrašnje obavještajne službe Thomas Haldenwang izjavio je da je utvrđeno da radikalne desničarske grupe uspostavljanju jaku mrežu saradnje u Njemačkoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Haldenwang je za list “Welt am Sonntag” kazao kako je potrebno obratiti više pažnje na događanja na polju radikalne desnice.

“Utvrdili smo da postoji jaka saradnja među radikalnim desničarskim grupama i da to predstavlja ozbiljnu prijetnju”, kazao je Haldenwang.

On je takođe kazao da su sve manje i linije razdvajanja između radikalne desnice i populističkih pobunjenika koji su nezadovoljni aktuelnom političkom situacijom u zemlji i regionu. Haldenwang je takođe upozorio na prijetnje terorističke organizacije ISIS za koju je kazao da je i dalje aktivna u sirijskom i iračkom podzemlju.

“Ne možemo reći da je prijetnja ISIS-a otklonjena. Imamo brojne dokaze da teroristi pokušavaju spremiti nove napade. Moramo biti svjesni da je teroristički napad moguć u svakom času i u Njemačkoj”, kazao je Haldenwang.

Related Posts